Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Troben restes d'un mamut d'un milió d'anys al jaciment de la Canonja

En l'onzena campanya d'excavació del jaciment del Barranc de la Boella també s'han trobat eines de pedra de fa un milió d'anys

Detall de les restes de mamut trobades al Barranc de la Boella, a la Canonja
Detall de les restes de mamut trobades al Barranc de la Boella, a la Canonja | IPHES

 

El Barranc de la Boella, a la Canonja, segueix aportant noves troballes a la comunitat arqueològica. En l'onzena campanya d'excavació s'han descobert noves restes de mamut i eines de pedra datades en un milió d'anys.

El jaciment arqueològic va començar a ser excavat el 2007, quan un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, van poder recuperar  els ullals de dos mamuts i una gran concentració de pedres tallades.

Des de llavors, en la zona d'excavació coneguda com 'La Mina', s'han anat fent tot tipus de troballes del Plistocè, que van des d'eines de pedra a restes d'animals, com hipopòtams, rinoceronts, cavalls, cérvols i de les grans hienes plistocenes. Aquest jaciment  coincideix amb la llavors desembocadura del riu Francolí al mar. Un lloc de pas per a les primeres poblacions humanes i de grans carnívors.

Eines associades a les restes de mamut

Per altra banda, la zona d'excavació coneguda com a  'Cala 1', on s'han descobert les noves restes de mamut associades a una cinquantena d'eines de pedra, ja va aportar, l'any passat, nombroses eines de pedra elaborades per neandertals, i fins al moment, en aquest punt ja se superen les 300 eines lítiques trobades.

Segons Palmira Saladié, codirectora de les excavacions al Barranc de la Boella, «això posa de manifest que les primeres poblacions europees eren capaces d'aprofitar la carn d'aquests grans animals, en un entorn que, segons suggereixen les restes de la Mina, fou prou hostil, ja que l'abundància de hienes entre altres grans carnívors, fou probablement elevada».

La intervenció arqueològica, juntament amb la socialització i les investigacions derivades del jaciment del Barranc de la Boella, s'ha desenvolupat gràcies al suport de l'Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i Recerca. Tot plegat, una campanya efectuada per  més de 50 especialistes i que ha comptat també amb el suport d'estudiants voluntaris d'arreu de l'Estat.

Excavacions al Barranc de la Boella.
Excavacions al Barranc de la Boella. | IPHES