Gent passejant i fent compres al carrer Llovera de Reus

Tot el que es podrà fer a Catalunya a partir del 9 de maig

L'eliminació del toc de queda i l'obertura dels bars per sopar són alguns dels canvis més significatius

Aquest diumenge finalitza l’estat d’alarma a Catalunya si tot continua de la manera desitjada i les dades de la pandèmia així ho deixen. Tot i això, molts catalans encara es pregunten què es podrà i no fer a Catalunya a partir del pròxim 9 de maig.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Què es podrà i no fer a Catalunya després de l’estat d’alarma?

Per començar, i tal com va anunciar el Govern fa uns dies, el toc de queda desapareixerà del territori català si tot continua «com fins ara». Així, i si les dades epidemiològiques acompanyen, els catalans podrien estar al carrer sense límit d’hora. Tot i això, el Govern ha insistit que, si l'evolució empitjora, es podria tornar a fer passes enrere, encara que qualsevol restricció que afecti els drets fonamentals haurà de ser aprovada amb anterioritat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

D’igual manera, aquest pròxim cap de setmana s’acabaran els confinaments al territori, siguin comarcals o perimetrals. Així, la Generalitat ha afirmat que no dubtarà a tornar a instal·lar el confinament comarcal, municipal o per regions sanitàries si la pandèmia torna a descontrolar-se.

De la mateixa manera, i sense el toc de queda, els restaurants i bars podran obrir fins a les 23h i oferir sopars, podent remuntar així els difícils mesos que estan afectant el sector de l'hostaleria i la restauració.

A més d’aquestes noves passes a una vella normalitat, els parcs d’atraccions també podran obrir les seves portes després de l’estat d’alarma. Encara que podrien obrir a partir del mateix dilluns dia 10, tant Port Aventura com el parc del Tibidabo ja tenen data d’obertura: el 15 de maig. Així i tot, només podran obrir amb un aforament del 30%.  

El Govern no veu necessari aprovar el marc normatiu per poder prendre mesures extraordinàries a partir del 9 de maig

El Govern ha canviat d'opinió i no aprovarà el marc normatiu que, segons havia explicat, havia de permetre aplicar mesures extraordinàries com el toc de queda o confinaments perimetrals quan decaigui l'estat d'alarma, el 9 de maig. Fonts del Govern han explicat que no es preveu aprovar un nou decret i recorden que ja es va fer una modificació de la llei de salut pública de Catalunya per aplicar a l'estiu passat el confinament de la comarca del Segrià. Ara es tractava de reforçar el marc legal, però finalment s'ha considerat que no cal. De fet, de totes maneres, les decisions que afecten drets fonamentals depenen de l'aval del TSJC quan ja no hi ha el paraigua de l'estat d'alarma.

Budó va avançar aquest dilluns que si es mantenen les actuals dades epidemiològiques, no serà necessari mantenir el toc de queda nocturn a partir del 9 de maig. Una decisió, però, que encara no s'ha pres en ferm. Caldrà veure també si es manté el confinament perimetral de Catalunya. Tot i que inicialment estava previst que només comparegués Budó, finalment aquest dimarts serà el vicepresident Pere Aragonès qui encapçali la reunió setmanal del Consell Executiu.