Pla obert on es pot veure un control dels Mossos d'Esquadra a l'accés de Mollerussa per les noves restriccions per frenar la covid-19

Els catalans podran desplaçar-se a escala comarcal a partir de la segona fase de la desescalada

Durant aquesta fase el tancament del cap de setmana passarà a ser de municipal a comarcal, i no s'eliminarà del tot fins a la fase 4

La desescalada ja és una realitat a Catalunya. Un mes després de l'entrada en vigor del tancament de bars i restaurants imposat pel Govern —una mesura que, en principi, estava previst que s'allargués només durant 15 dies—, i després de dues setmanes des que s'establís el confinament perimetral de Catalunya i municipal de cap de setmana, el Govern preveu començar a flexibilitzar mesures a partir de dilluns que ve, 23 de novembre.

Aquest mateix matí es feia públic l'esborrany que han elaborat els Departaments de Salut i d'Interior de la Generalitat, on un dels aspectes que es detallen és el de la mobilitat a Catalunya.

Es manté el tancament perimetral i municipal de caps de setmana

Segons el document dissenyat pel Govern, està previst que Catalunya mantingui el tancament perimetral, de manera que el confinament municipal de caps de setmana s'allargarà, com a mínim, fins a la fase 2 del pla de desescalada. En aquest sentit, cal recordar que l'esborrany compta amb un total de quatre etapes, les quals s'aniran reavaluant cada 15 dies a escala territorial, i serà quan es decidirà si el pla de reobertura continua endavant.

Així doncs, serà durant aquesta segona fase quan el confinament de cap de setmana passarà a ser de caràcter municipal a comarcal, quelcom que es produirà a partir del 9 de desembre com a mínim. 


En la tercera fase, el confinament de cap de setmana depassarà ja el límit la comarcal i funcionarà per àrees, de manera que totes hauran d'estar en la mateixa fase de la desescalada perquè es pugui produir mobilitat entre elles. Això tindrà lloc almenys 15 dies després de la fase 2, i sempre que es compleixin els requisits marcats per les autoritats per a poder dur a terme la desescalada.

A la quarta fase s'elimina el confinament de cap de setmana

Finalment, el confinament de cap de setmana quedarà suprimit quan s'arribi a la quarta fase marcada pel Govern, si bé el tancament perimetral de Catalunya es mantindrà, de la mateixa manera que ho farà el toc de queda. Està previst que el pla es presenti aquest mateix dijous, malgrat que des de la Generalitat han deixat clar que es tracta només d'un esborrany, el qual pot patir alguna modificació. Amb tot, el Govern ja va deixar patent que aquesta reobertura podria fer-se de manera asimètrica, tot i que caldrà esperar per veure com evoluciona la pandèmia.