La qualitat paisatgística de la Conca de Barberà s’ha posat a debat a l’Espluga de Francolí. Les regidories d’Urbanisme, Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament han impulsat una enquesta participativa per saber l’opinió dels espluguins sobre quines actuacions paisatgístiques plantejades per l’equip de govern han de ser prioritàries al municipi.
En aquest sentit, durant l’anterior mandat, es va impulsar la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà des de la conselleria comarcal de Paisatge, amb el suport unànime de tots els ajuntaments de la comarca. La primera fase va ser la d’anàlisi i la de debat, on es van extreure 7 objectius de qualitat paisatgística per la comarca, i durant aquest 2020 es concreten els compromisos que assumeixen els signants de la Carta.
És per això que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va portar en l’últim ple municipal, celebrat el dijous 25 de juny, l’adhesió del consistori a la Carta del Paisatge. Juntament amb aquesta aprovació es van acordar les actuacions derivades de la votació, amb les quals l’Ajuntament es compromet a fer a favor dels objectius comarcals de qualitat paisatgística.
Desconeixença entre la majoria de veïns
La metodologia escollida per a realitzar aquest procés participatiu ha estat el d’una enquesta en línia i hi han pogut participar totes les persones al municipi i que tenen 16 anys o més. Cada persona ha pogut valorar del 0 al 10 les diferents accions del document, depenent si les considera prioritàries o no. Així, després de finalitzar el període de votació, es pot afirmar que hi ha hagut una participació de 71 persones, de les quals només es comptabilitzen com a correctes 63.
Un cop llegits els resultats i les aportacions, l’enquesta posa de manifest que el coneixement sobre la Carta del Paisatge podria ser millor, doncs es valora en un 5,59, fet que indica que s’ha de treballar per fer pedagogia sobre aquesta eina. Malgrat aquest desconeixement, tothom considera que la Carta del Paisatge és una eina molt útil pel present i el futur de la comarca, tenint en com a nota més baixa un 7.
Aquest punt també posa de manifest la necessitat que té l’Espluga d’adherir-s’hi com a municipi. D’entre totes les accions, es considera la més prioritària la de fomentar i executar una estratègia de recuperació d’habitatges i locals buits al centre del poble i a les zones del Capuig i del Castell.
Els compromisos espluguins
Pel que fa als altres compromisos que l’Ajuntament desenvoluparà en relació amb el document derivats de la votació, destaquen el de crear un banc de terres agràries amb l’objectiu de garantir el relleu generacional; repensar i dissenyar el tram urbà del riu Francolí com un parc obert, connectat al nucli urbà i respectuós amb el curs del riu; prioritzar la implementació de les energies renovables en terrenys urbans per preservar el mosaic agrícola tradicional del terme municipal; localitzar les restes paleolítiques, balmes i coves del terme municipal, i crear una xarxa d’itineraris de paisatge mitjançant la xarxa de senders i camins.
Fixar les accions en la gestió de l’entorn
La Carta de Paisatge és un instrument definit al Decret 343/2006, que desenvolupa la Llei del Paisatge. El contingut que ha de tenir és la diagnosi de les dinàmiques del paisatge, la definició d'objectius de qualitat paisatgística a assolir a la Conca de Barberà i l'elaboració d'un programa de gestió en el que es concretin les accions específiques que han d'emprendre els diversos agents, i en el qual ha de quedar garantida la participació ciutadana.
La Carta del Paisatge de la Conca de Barberà servirà per definir, de manera participativa, el model de comarca. L’adhesió a la Carta del Paisatge està oberta a entitats, particulars i administracions i es fa a través de l’assumpció de compromisos que encaixin dins dels set objectius de qualitat paisatgística.