Arriba l’hora de la veritat. La jornada electoral d’aquest 14 de febrer a Catalunya acaba amb el tancament dels col·legis a les vuit del vespre d’aquest diumenge. A la mateixa hora, TV3 i Catalunya Ràdio han fet públics els resultats del seu sondeig electoral. Segons l’estudi demoscòpic que acaba de fer públic la radiotelevisió pública de Catalunya, els resultats de les eleccions al Parlament d’aquest 2021 seran, en nombre d’escons, els següents:
- ERC: 36-38
- PSC: 34-36
- JxCat: 30-33
- CUP: 7
- Comuns: 6-7
- Vox: 6-7
- C's: 6-7
- PP: 4-5
- PDeCAT: 0-2
L’estudi ha estat elaborat a través de 8.000 entrevistes fetes fins aquest dissabte i se n’ha encarregat l’empresa GAD-3. Es tracta d’unna empresa consultora en investigació social i comunicació que dirigeix Narciso Michavila i que, al llarg de la campanya i de la precampanya electoral, ha elaborat diverses enquestes que han estat publicades a diversos mitjans de prestigi com el diari ‘La Vanguardia’.
Canvis importants a la fesomia del darrer Parlament de Catalunya
Cal recordar, però, que es tracta tan sols d’un sondeig i no pas de resultats, que es començaran a saber en els propers minuts, amb l’arribada dels primers resultats als municipis de menors dimensions —que, per tant, acabaran amb rapidesa els seus escrutinis. Per començar a tenir una idea real dels resultats d’aquesta nit, però, caldrà esperar que el percentatge de vot escrutat sigui relativament important.
Amb tot, si prenem com a referència el sondeig que acaben de fer públic TV3 i Catalunya Ràdio, el Parlament de Catalunya presentarà variacions importants respecte a la composició sorgida de les darreres eleccions a Catalunya, les de l’any 2017.
Ciutadans era, en la darrera legislatura, la formació més representada, amb 36 diputats. Inés Arrimadas va guanyar aquelles eleccions a Catalunya després d’obtenir més d’1.100.000 vots, superant el percentatge del 25%. Per darrere, Junts per Catalunya era la segona força, amb 34 escons, gràcies als 948.000 sufragis obtinguts (21,66%), pocs més que ERC, que va ser tercera amb vora 936.000 vots (21,38%), que es van traduir en una representació de 32 diputats.
Amb Miquel Iceta al capdavant, el PSC va ser la quarta força en aquells comicis, i va quedar lluny de batallar per la victòria. Amb pocs més 600.000 vots, cosa que significava gairebé el 14% dels emesos en aquella jornada, els socialistes catalans han comptat amb 17 diputats en l’última legislatura, la dotzena. En Comú Podem, cinquena força, va veure com els seus 324.000 vots (7,45%) li suposaven 8 diputats.
Finalment, dues formacions han integrat en la dotzena legislatura el Grup Mixt: es tracta de la CUP i el PP, amb quatre diputats per a cada formació. Els anticapitalistes, amb 195.000 suports (4,46%) i els populars, amb vora 186.000 (4,24%) han estat els dos subgrups parlamentaris del mandat que es va dissoldre el passat mes de desembre.