Es registren retards puntuals a l'AVE en el trajecte entre el Prat de Llobregat i l'Estació de Sants a causa d'una avaria d'un tren de l'empresa Ouigo, que tot just va començar a operar aquest dilluns. Aquesta incidència obliga a circular en via única en aquest tram, segons ha informat Renfe.
Els trens de la companyia Ouigo han començat la liberalització ferroviària aquest dilluns, 10 de maig, entre Barcelona i Madrid. La companyia 'low cost' d'alta velocitat també passarà per Tarragona, a partir del 27 de maig, i per Saragossa. A més, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha demanat que tingui parada a Girona i Lleida.
La CNMC celebra l'arribada de la liberalització ferroviària
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha celebrat l'arribada de la liberalització ferroviària a l'Estat, que s'ha fet efectiva aquest dilluns amb l'entrada de l'operador francès Ouigo a la xarxa d'alta velocitat. «Esperem que es produeixi una transformació de la mobilitat i que el tren assumeixi més pes del que fins ara havia tingut», ha apuntat el director de transports i postal de la CNMC, José Jaime Bernárdez. Alhora, el directiu ha assenyalat que la liberalització afavorirà una mobilitat «intermodal», on la xarxa ferroviària estarà més ben connectada amb l'avió, el cotxe o l'autobús. Per altra banda, ha advertit que l'organisme mantindrà una actitud «vigilant» per evitar discriminacions entre operadors.
En un vídeo publicat aquest dilluns per la CNMC, Bernárdez ha destacat el paper de l'organisme en tot aquest procés, ja que ha estat el principal encarregat de garantir que el procés de liberalització es fes de forma «transparent». «Això permetrà que, en un període de dos anys, tinguem a tres empreses diferents competint per oferir serveis d'alta velocitat»; ha destacat.
Per altra banda, ha subratllat la importància que el mercat funcioni «sense distorsions». «No només pels operadors, sinó també pels consumidors», ha remarcat. En aquest sentit, espera que els usuaris gaudeixin de preus més competitius, un increment en el nombre de freqüències i un auge de la demanda. Posades les bases, Bernárdez espera que els diferents operadors posin en marxa «un procés d'innovació» que serà «difícil d'anticipar», però que hauria de transformar la mobilitat a l'Estat en els pròxims anys.