Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments

Alerta sanitària a Espanya: retiren un medicament per a nens de totes les farmàcies

Les autoritats han encarregat a les comunitats autònomes que facin un seguiment de la retirada

Nova alerta sanitària a Espanya, emesa en aquest cas per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). L'organisme de control ha anunciat la retirada de diversos lots d'un popular medicament infantil després de detectar alguns defectes.

Els fàrmacs retirats han estat retornats, tal com marca el protocol per a aquests casos, al laboratori. De la mateixa manera que passa amb els productes alimentaris, els medicaments també compten amb protocols de control molt estrictes.

L'habitual és que, quan hi ha sospites o es detecta la presència d'elements estranys, els fàrmacs siguin retirats de forma preventiva. És el que ha passat aquesta vegada amb un popular medicament destinat als nens.

Imatge d'una prestatgeria d'una farmàcia plena de medicaments
El medicament ha estat retirar per la presència d'elements estranys | Getty Images

Retiren de tot Espanya un popular medicament infantil

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha explicat que diversos lots d'un medicament venut a Espanya han sigut retirats de tots els punts de venda. Es tracta de Montelukast, un fàrmac molt popular, que s'utilitza per combatre l'asma infantil i la rinitis al·lèrgica estacional.

I és que, recordem, la primavera és la pitjor època per als qui pateixen alguna al·lèrgia a causa de la gran quantitat de pol·len present a l'aire. Llavors, aquesta situació dispara les vendes d'aquest tipus de medicaments, destinats a pal·liar els efectes de les al·lèrgies.

Fotomuntatge d'una farmàcia difuminada i el medicament Montelukast
Imatge d'una caixa del medicament retirat per les autoritats | Catalunya Diari

Segons les autoritats espanyoles, el medicament retirat està pensat per a pacients que no segueixen un control adequat amb la seva medicació i necessiten un complement addicional. Els comprimits retirats són dos coneguts masticables, destinats als menors: Montelukast Cinfa 4 i Montelukast Cinfa 5.

Quins lots de Montelukast s'han retirat?

No és una retirada total del medicament a Espanya, sinó que la decisió afecta alguns lots en concret. Es tracta dels lots següents:

  1. Montelukast Cinfa 4 mg, de 28 comprimits del lot amb el número BS1597 i data de caducitat del 31/05/2023.
  2. Montelukast Cinfa 5 mg, de 28 comprimits dels lots amb el número BR3131 (data de caducitat 31/07/2022), BS0957 (data de caducitat 30/04/2023) i BS2137 (data de caducitat 31/08/2023).

El primer es recepta per a nens d'entre 6 mesos i 5 anys, mentre que el segon està destinat als nens d'entre 6 i 14 anys. Aquest medicament es fabrica a Espanya, concretament als 'Laboratorios Cinfa' situats a la localitat de Huarte, a la Comunitat Foral de Navarra.

L'Aemps ha indicat que el defecte identificat als fàrmacs correspon a «l'obtenció de resultats fora de les especificacions a l'assaig d'impureses desconegudes». És a dir, sense detallar en què consisteix el problema, s'han detectat elements que no s'haurien d'haver detectat als fàrmacs.

Imatge d'una persona obrint un pot de medicaments
El medicament ha estat retirar de tots els punts de venda | Getty Images

Els lots afectats per l'ordre de retirada han estat trets dels punts de venda, i tornats a l'esmentat laboratori. Alhora, l'Aemps ha demanat a les comunitats autònomes (CCAA) que facin un seguiment , per assegurar-se que l'ordre s'ha complert correctament .

Per què serveix el medicament infantil retirat a Espanya?

El fàrmac Montelukast, els lots retirats del qual corresponen als comprimits de 4 i 5 mil·ligrams, és un antagonista del receptor dels 'leucotriens'. És a dir, bloqueja la recepció d'aquest tipus de molècules, que produeixen un estrenyiment i inflor de les vies respiratòries.

Gràcies a l'efecte bloquejant del Montelukast, els pacients aconsegueixen millorar els símptomes de l'asma i a controlar la malaltia. A més a més, també millora els símptomes de l'al·lèrgia estacional, coneguda com a febre del fenc o rinitis al·lèrgica.

Imatge d'una flor traient pol·len a causa del vent
El medicament ajuda a reduir els símptomes de l'asma i l'al·lèrgia estacional | Getty Images

S'agreuja l'alerta per xocolates contaminades

La decisió de retirar els fàrmacs té lloc en un moment de preocupació especial per la retirada d'un altre producte. Es tracta de diversos lots de xocolates de la coneguda marca 'Kinder', associats a diverses intoxicacions per tota Europa.

Segons les últimes novetats, l'origen de la contaminació es troba en una fàbrica de xocolata a Bèlgica. Els científics han aconseguit identificar un cep bacterià responsable de les infeccions, que destaca per la seva alta resistència als antibiòtics.