Retiren un altre lot de medicaments per la tensió per risc de càncer

Sanitat ha alertat de la seva retirada perquè contenen el principi actiu valsartán, component contaminat en la fabricació de medicament que pot ser cancerigen

Imatge d'arxiu d'una farmacèutica.
Imatge d'arxiu d'una farmacèutica. | Cedida

Sanitat ha decidit retirar del mercat un altre lot de medicament destinats a combatre la hipertensió després de rebre una nova alerta sobre el valsartán. L’Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha retirat diversos fàrmacs per contenir el principal actiu valsartán, que conté una possible impuresa de caràcter cancerígena, l’N-nitrosodimetilamina. 

Es tracta de lots de medicaments elaborats per l’empresa xinesa Zhejing Huahai Pharmaceutical, però aquesta vegada, són comprimits de la companyia Laboratorios Pensa Pharma y Laboratorios Cinfa. En tenir aquest component que podria produir càncer als consumidors, Sanitat ha retirat de les farmàcies aquest medicament.

S’aconsella preguntar sobre el valsartán a les farmàcies

A més, s’ha aconsellat que tots els pacients que estiguin consumint-lo, no interrompin el seu tractament i no retornin el producte sinó que s’aconsella portar medicament per la tensió a les farmàcies corresponents i preguntar si porta valsartán o no. Si és així, es pot canviar per un altre equivalent que no tingui aquest component cancerigen.

Retiren els medicaments que contenen valsartán
Retiren els medicaments que contenen valsartán | CatalunyaDiari.cat

De fet, l’Agencia Europea del Medicament encara no ha analitzat els possibles efectes secundaris d’aquest medicament, però Sanitat ha preferit la seva retirada com a mesura de prevenció

Cal destacar que segons moltes fonts del sector sanitari, el valsartán és un principi actiu en medicament que fa més de 30 anys que s'està venent i s’utilitza en diferents fàrmacs per combatre la hipertensió arterial, per tal de reduir el risc de patir un infart o ictus.

Problemes amb la fabricació dels medicaments

De fet, no hi hauria cap mena de risc amb aquest component si no fos perquè recentment s’han realitzat canvis en la fabricació, motiu pel qual el medicament s’ha vist alterat i contaminat. Zhejing Huahai Pharmaceutical va modificar-lo i ara ha provocat aquest problema sanitari.

Concretament, l'alerta de Sanitat s’ha produït en un total de 17 empreses, les quals són Pensa i Cinfa, a més de Almus Farmaceutica, Aurovitas Spain, Kern Pharma, Laboratorios Alter, Laboratorios Combix, Laboratorios Normon, Laboratorios Ranbaxy, Laboratorios Stada, Qualigen, Ratiopharm España, Sandoz Farmaceutical, Stada Genericos, Tarbis Farma, Tecnimede España Industria Farmacéutica i Tedec-Meiji Farma.


Comentaris

envia el comentari