IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El retorn a la feina dispara la demanda de mampares: sense estoc i en llista d'espera

Una empresa de Riudellots ven més de 100 tones a la setmana, i arreu del país estan desbordats d'encàrrecs

Un treballador polint peces de plàstic dins les instal·lacions de Plastic Express a Barcelona
Un treballador polint peces de plàstic dins les instal·lacions a Barcelona | ACN

La demanda de mampares de metacrilat per protegir treballadors i clients amb el retorn de l'activitat econòmica ha desbordat totes les expectatives del sector. Els empresaris especialitzats en la producció i distribució d'aquest tipus de materials tenen una allau d'encàrrecs i cada vegada més problemes per aconseguir matèria prima.

Un proveïdor ven cada setmana 100 tones de metacrilat a tot Catalunya, i empreses d'arreu del territori s'encarreguen de dissenyar les pantalles a petició dels clients. Hi ha empreses que han arribat a doblar torns i han contractat gent temporalment, mentre que a la majoria l'estoc és, literalment, zero. I les llistes d'espera són generalitzades.

La demanda de metacrilat ha desbordat tant majoristes com tallers del sector. Dins el primer grup s'hi troba Polimer Tecnic, una empresa gironina amb seu al polígon de Riudellots de la Selva que distribueix materials plàstics i que aquestes darreres setmanes ha vist com les comandes de metacrilat s'han arribat a multiplicar per cinc. Tant, que ara ja en venen 100 tones per setmana.

Els palets, quan arriben, ja no s'entren ni a magatzem. «No donem a l'abast; tan bon punt ens arriben, se'n van», explica el director general de Polimer Tecnic. L'empresa té participació en diferents fàbriques, que són les que li subministren el material. Però en el cas del metacrilat, ja han hagut de recórrer a tercers per intentar abastir la demanda, i comprar-ne fins i tot a l'Àsia.

«La veritat és que la demanda es tensa cada cop més», admet Quim Aliu. I de fet, ara mateix, les noves comandes que li entren a Polimer Tecnic ja tenen el juliol com termini d'entrega. I en el cas de les fàbriques, s'allarga encara més. Perquè la producció, concreta el director general de Polimer Tecnic, ja està compromesa fins a l'octubre.

Demanda disparada

A Plastic Express, una empresa de Barcelona especialitzada en la manipulació de metacrilat i policarbonat, el volum de feina no ha parat d'augmentar. «La demanda ens ha crescut molt; hem hagut de doblar torns i contractar gent de forma temporal», explica el seu gerent, Joaquim Figueras. Com a la resta d'empreses, les noves comandes provenen de tots aquells sectors que necessiten enfortir les mesures de protecció per poder tornar a la feina de forma segura. «El 90% dels productes que ens demanen vas destinats a la protecció dels treballadors», comenta el directiu.

Negocis com les farmàcies, els laboratoris o els hospitals s'han convertit en els seus principals compradors, però des de Plastic Express creuen que, en els pròxims dies, arribarà una nova onada de clients. «D'aquí poc també començaran a venir els bars, els restaurants, les perruqueries o les estètiques», afirma Figueras. Per altra banda, l'empresa també ha incrementat notablement el seu volum d'exportacions, especialment a països com Itàlia, França o Portugal.

Rosa Maria Permanyer, portaveu de l'empresa Disnou de Castellar del Vallès, assegura que des de mitjan d'abril han rebut un allau de comandes «exagerada» i indica que la demanda de metacrilat ha augmentat un 400%. «Hi ha hagut una ruptura d'stock tan brutal que no hi ha material enlloc», comenta Permanyer que apunta que els terminis d'entrega que s'estan donant actualment són pel juliol. «Anem fent previsions sense saber exactament la demanda que tindrem i l'oferta que hi haurà», explica.

La responsable de Disnou preveu que les comandes encara s'incrementaran més en les properes setmanes. Assenyala que tot i que inicialment els establiments que més interès mostraven eren els forns de pa, els estancs i les farmàcies, ara ja han començat a rebre trucades de perruqueries, centres d'estètica, comerços i restaurants.

Tot i que reconeix que seria adient que es fixés una normativa clara per regular l'ús d'aquesta mena de productes, afirma que els botiguers i restauradors no s'han mostrat amoïnats per aquesta qüestió. «Estan desesperats per poder tornar a obrir i l'únic que volen es posar això ràpid per estar protegits i poder treballar», indica.

Dilluns passat aquesta companyia va aixecar l'ERTO temporal que havia aplicat a dues terceres parts de la plantilla. «Estem tots treballant perquè no donem a l'abast i la setmana vinent començarà una persona nova», afirma Permanyer.

Arran d'aquesta manca de metacrilat a nivell mundial, des de Polimer Tecnic estan intentant potenciar altres materials, com el policarbonat o el polipropilè cel·lular. També serveixen per a fer pantalles de protecció, però a diferència del metacrilat, no són transparents (sinó més opacs o translúcids). Això sí, serien adients, com concreta Aliu, per a separacions de sectors com «la indústria, l'hostaleria o els despatxos professionals». I si bé abans el preu podia suposar una barrera, ara ja no. «La demanda ja no s'hi basa, sinó que prioritza la disponibilitat immediata; i amb aquests materials, hi és», explica el director general.

Mampares de policarbonat

L'empresa Proycsa, de Valls, ja utilitza materials alternatius al metacrilat. La companyia, dedicada a la fabricació de proteccions industrials, ja ha exhaurit tot el policarbonat que tenia en estoc per la demanda de mampares. Una de les propietàries d'aquesta empresa familiar, Núria Piqué, explica que van començar a fer-ne publicitat després d'haver hagut de tancar durant les dues setmanes de confinament total. Des d'aleshores, n'han elaborat per negocis com ara pastisseries i farmàcies, i institucions amb espais d'atenció al públic.

Les planxes fan sis metres quadrats i tenen un gruix de tot just quatre mil·límetres. Es tallen i ajusten a la mida desitjada amb una serra de disc i, si es vol que tinguin una finestreta, passen per la fresadora automàtica. «Nosaltres estem acostumats a fer proteccions més grans i robustes, però ara ens demanen mampares econòmiques i que facin la feina», detalla Piqué, que continua a l'espera de rebre més matèria prima de cara a la setmana que ve.

A tocar d'aquesta nau hi ha el taller Jeatec, especialitzat en manteniments i mecanitzats industrials. En veure que la feina els havia baixat, els tres socis -Eudald Coll, Jordi Campanera i Antoni Campanera- van decidir aprofitar l'oportunitat i entrar també al negoci de les mampares. L'empresa Proycsa els subministra les peces i ells les acaben i distribueixen, sobretot a petits comerços locals o oficines. «El punt crític ara és la matèria primera. No hi ha manera de trobar-la i ja hem perdut alguna venda per això», lamenta Coll.


Comentaris

envia el comentari