Sanitat i tres comunitats es reuneixen d'urgència per l'augment de contagis

La mobilitat entre les tres ha estat determinant per la propagació del virus

Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori
La reunió se celebra per tractar l'augment de contagis que s'ha produït en les tres comunitats | EFE

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha convocat una reunió amb els consellers de la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i Castella-La Manxa per tractar el tema del coronavirus i evitar que hi hagi una difusió del virus a les províncies properes a la capital.

La preocupació del ministre és que la situació de descontrol que hi ha Madrid pugui arribar a afectar les seves comunitats veïnes, ja que existeix un flux de persones que treballen a Madrid que provenen de Castella-La Manxa i Castella i Lleó o bé que han anat a passar uns dies a les seves segones residències.

Les dades més preocupants sobre contagis i defuncions per coronavirus es van donar a Madrid però també en les províncies amb les quals limita. Les dades de l'estudi de seroprevalença indicaven que un 5% de la població espanyola tenia anticossos, a Madrid, Segòvia, Toledo, Cuenca, Sòria i Guadalajara. L'estudi també assenyalava que un 10% de la població tenia anticossos, és a dir, que hi ha un percentatge més elevat de la població que ha passat el virus.

Madrid hauria de reaccionar ràpidament

Per la seva part, l'exdirector d'Acció Sanitària de l'OMS i professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública, Daniel López Acuña ha elogiat que territoris com Valladolid i Salamanca ja hagin adoptat mesures més estrictes, és a dir, «estan reaccionant ràpidament, just el que hauria de fer Madrid».

Tot i que Madrid és un del focus més preocupant de la Covid-19, els governs de Castella-La Manxa i Castella i Lleó no assenyalen Madrid com a culpable de la situació i expliquen que no s'ha demanat cap mesura perquè es redueixi la mobilitat entre les comunitats.

Castella i Lleó endureix les mesures

No obstant això, Castella i Lleó ha decidit endurir les restriccions de manera selectiva. La Junta anunciava fa uns dies que Salamanca i Valladolid tornaven a tenir gairebé les mateixes mesures que a la fase 1 a causa del preocupant augment de contagis que s'ha registrat. Les xifres assenyalen que hi ha 56.7 positius per cada 10.000 habitants.

A Castella-La Manxa els contagis i les defuncions per Covid-19 també han augmentat. Segons el president de la comunitat, Emiliano García-Page, el territori va multiplicar per cinc el nombre de contagis en el moment que Madrid va tancar les portes dels col·legis: «Vam passar de 41 casos a 5.637 aquells dies».

L'informe realitzat per l'Institut de Física Interdisciplinària del CSIS i de l'empresa Kido Dinamics indica que la mobilitat entre províncies ha estat determinant per la propagació, és per això que se celebra la reunió entre els consellers de Sanitat de les tres comunitats, Salvador Illa i Fernando Simón.


Comentaris

envia el comentari