Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La plaça del Mercadal de Reus, amb l'Ajuntament al fons

Reus 2030, compromís amb els ODS i el futur de la nostra ciutat

Volem avançar i contribuir en l'assoliment d’aquests objectius, i a la vegada implicar la ciutadania en el procés de canvi cap a un model de ciutat més sostenible, eficient i amable amb el medi ambient i els recursos naturals.

El 25 de setembre del 2015, ara ja fa sis anys, els líders mundials de 193 països van adoptar un acord històric: els anomenats ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Un acord i una agenda, l'Agenda 2030, per avançar en un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

El compromís comença en l'àmbit local, i en les accions individuals i col·lectives. És aquí on els ajuntaments tenim un paper rellevant: compromís i responsabilitat per assolir el seu compliment. I en els aspectes mediambientals, combatre el canvi climàtic, un major respecte pel planeta, i ''no deixar ningú enrere''.

REUS 2030: 5 ODS com a pilars de la regidoria de Medi Ambient

Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, tenim 5 pilars fonamentals d’acord amb 5 dels ODS, com a full de ruta de les nostres accions: promoure l’energia neta i assequible (ODS 7), vetllar per ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11), treballar per una producció i consum responsables (ODS 12), lluitar contra el canvi climàtic  (ODS 13) i vetllar pel patrimoni natural de Reus (ODS 15).

Amb Reus 2030, volem avançar i contribuir en l'assoliment d’aquests objectius, i a la vegada implicar la ciutadania en el procés de canvi cap a un model de ciutat més sostenible, eficient i amable amb el medi ambient i els recursos naturals.

Accions encaminades a una ciutat més sostenible

En l’àmbit de l’energia, continuem apostant per la progressiva instal·lació de plaques solars en escoles i equipaments municipals, i bonifiquem amb un 50% en l’IBI a la ciutadania que també hi aposta. I des de fa un any, a l’Ajuntament de Reus comptem amb el certificat que acredita que el 100% de l’energia elèctrica destinada a edificis municipals, i enllumenat públic prové exclusivament de fonts renovables.

Seguim avançant cap a un model energètic més sostenible; i volem que Reus creï el seu propi futur energètic. D’aquest objectiu neix Reus Energia, la futura empresa municipal que comercialitzarà energia elèctrica d’origen renovable i que suposa un gran avenç.

El sector empresarial i productiu té un paper rellevant en el procés de canvi cap a un model de ciutat més sostenible, i en aquest sentit, des de l’Ajuntament conjuntament amb la Cambra de Comerç, impulsem la 1a edició dels Premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus, per reconèixer les millors pràctiques mediambientals d’empreses.

També volem fer una ciutat més resilient al canvi climàtic i millorar ambientalment el territori periurbà. Des de la regidoria treballem per oferir un major accés a zones verdes i recolzar les connexions entre les zones urbanes i periurbanes, amb projectes com la V Verda, que vagin dirigits a potenciar el patrimoni natural de Reus fomentant, a la vegada, el coneixement de la biodiversitat del territori.

La gestió dels residus, tant pel que fa a la producció com al volum que se’n genera, també és una fita important. A Reus continuem augmentant l’índex de recollida selectiva. Vam tancar el 2020 amb un increment del 2,12%, i ha anat en augment durant la primera meitat de 2021. I seguim incidint en la prevenció i divulgació de la importància de la prevenció de residus; les anomenades 5R: Repensar, Reduir, Reparar, Reutilitzar i Reciclar.

El futur de la nostra ciutat

En definitiva, accions d’acord amb l’Agenda 2030. El repte per aconseguir-ho ens ha de suposar una major empenta per implicar-nos, cadascú des del nivell en què pugui, des de pràctiques habituals a casa, a la feina, des de l’administració o des de les direccions de les empreses, perquè es tracta de remar junts en una mateixa direcció en benefici del planeta.

Per acostar els ODS d’una manera més lúdica, amable des de la regidoria de Medi Ambienthem creat una gimcana pels carrers de Reus. Amb aquesta acció es persegueix un triple objectiu: incrementar la consciència ciutadana en aspectes de protecció del medi ambient i sostenibilitat; millorar les pautes i hàbits a les llars i incentivar a la reflexió per fer partícips a la ciutadania en el procés Agenda 2030 de la ciutat de Reus.
 

Daniel Rubio Angosto és regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus