Aquest dimarts, 31 de juliol, s'ha presentat el Centre d'acollida de Reus, un espai que gestionarà la Comissió Catalana d'Ajudat al Refugiat (CCAR) – CEAR, i acollirà un màxim de 50 persones refugiades a la capital del Baix Camp. Aquest anunci s'ha realitzat als jardins de la Casa Rull on hi han participat el director del Centre, Óscar Revilla, la directora del CCAR, Estel·la Pareja, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, i el coordinador del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades de la Generalitat de Catalunya, Àngel Miret.
El centre d'acollida albergarà a 50 persones
El director del Centre d'acollida de Reus, Óscar Revilla, ha explicat que «ja estem preparats per assumir la gestió de les quinze primeres persones refugiades que arribin a la ciutat». En aquest sentit, tot i en un primer moment siguin 15 les persones que s'allotjaran en el centre, s'anirà augmentant el nombre de persones refugiades de manera progressiva, fins a arribar a les 50 persones.
A més, el que encara és un secret, amb la voluntat de preservar la intimitat de les persones que arribaran a Reus, és la ubicació del dispositiu, així com la data en què arribaran els acollits.
Hi haurà atenció individualitzada als refugiats al centre de Reus
El Centre d'acollida de Reus s'ha preparat durant les darreres setmanes per tal d'estar el més preparat possible. D'aquesta manera, s'ha realitzat un pla integral d'acollida, el qual ha estat realitzat per un equip de professionals i, a més, hi podran formar part les persones que ho vulguin sol·licitar i beneficiàries de protecció internacional.
Així doncs, en el centre hi haurà tot tipus de refugiats pel que fa a edat, procedències i històries viscudes d'allò ben diferents, però aquest fet, segons Revilla, seran gestionades amb una atenció individualitzada per a cadascun dels casos.
Als refugiats se'ls oferirà acollida i manutenció durant els primers sis mesos en el centre, a més d'intervenció social, formació, assessorament legal i atenció psicològica. A més a més, també rebran un ajut de 51 euros al mes perquè els refugiats puguin cobrir les seves necessitats.
Estel·la Pareja, directora de la CCAR – CEAR, ha explicat els objectius bàsics del projecte reusenc, des d'on es pretén integrar a les persones que s'acullin al centre, cobrint les necessitats bàsiques dels refugiats, des de la seva entrada fins a la seva sortida i, quan es doni aquest moment, que tinguin les habilitats necessàries per portar una vida independent.
Els comerços reusencs responen positivament a l'acollida
La directora de la CCAR – CEAR, Estel·la Pareja, ha destacat que des de la Comissió s'han trobat amb «una ciutadania oberta i compromesa», ja que l'elecció de Reus perquè hi hagi el centre d'acollida és degut a diversos motius, alguns dels quals són la bona comunicació o que fos declarada Ciutat d'acollida el 2015.
A més, Pareja també ha explicat que han estat diversos els comerços locals els quals s'han posat en contacte amb el col·lectiu per donar suport.
Tots els grups municipals reusencs donen suport a la iniciativa
Després d'agafar el compromís com a Ciutat d'acollida el 2015, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella ha explicat que «es tracta d'una voluntat expressada per tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament, fet que va més enllà de les ideologies».
En aquest sentit, Vilella ha exposat que l'Ajuntament s'implicarà en el projecte posant els serveis municipals de la ciutat a disposició dels refugiats i, a més, que realitzaran una campanya de sensibilització per explicar què suposa l'acolliment.