L'Ajuntament de Reus ha aprovat el conveni col·lectiu pels treballadors de la institució. La mesura s'ha pres en el ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda. El conveni s'ha estat negociant durant un any i mig entre el govern municipal i la taula negociadora —conformada per membres de diversos sindicats—. En els darrers dies es va celebrar una assemblea on els treballadors assistents van votar si l'acceptaven o no. El resultat va ser positiu.
Les millores del nou conveni col·lectiu dels treballadors de l'Ajuntament de Reus
El regidor de Recursos Humans, Daniel Rubio, ha detallat les millores que el nou conveni representa respecte les condicions actuals. Entre les quals es troben la recuperació de la jornada laboral de 35 hores setmanals —que entrarà en vigor demà 1 d'agost i que es va perdre al 2012— i l'augment de cinc euros en la retribució de les hores extres —aquest augment es farà de manera progressiva, amb dos euros i mig al 2018 i dos euros i mig més al 2019—.
A més a més, s'atorgaran més dies de vacances als treballadors que portin un mínim d'anys a la casa —un dia per als qui portin dotze anys, dos dies a partir dels divuit, tres pels que en portin 24 i quatre pels qui arribin als 30 anys a la casa—, s'allarga al període de lactància i el permís de paternitat —que passa de quatre a cinc setmanes—, es vol evitar la disciminació de les dones pel que fa als sous i opcions de promoció, s'eliminarà la categoria d'entrada —fet que vol dir que els treballadors que entrin a l'Ajuntament cobraran des del primer dia el mateix sou que els companys que estan fent la mateixa feina des de fa temps—.
Es vol incentivar la productivitat mitjançant objectius, es pagaran les baixes temporals i per accident laboral al 100% des del primer dia per tal de disminuir l'absentisme laboral, augmenta en un 1,75% la dotació salarial i els treballadors que portin un mínim de quinze anys a l'Ajuntament veuran augmentada la seva bonificació per productivitat de manera progressiva.
L'oposició denuncia que la negociació s'ha portat a esquena seva
Des de l'oposició, però, han criticat la manera amb la qual s'ha gestionat la situació. Des de la CUP hi han votat en contra perquè asseguren que només l'han votat un 18% dels treballadors. Consideren que l'assemblea es va celebrar en ple mes de juliol per tal que hi hagués una participació baixa. Com ha explicat la portaveu de la formació, Marta Llorens, un treballador assistent a l'assemblea els va traslladar la informació que la votació va ser a mà alçada i no es van comptar els vots delegats. Per aquests motius, consideren que la votació no es va fer de manera rigorosa.
Des de Ciutadans i PSC han lamentat que en el temps que ha durat la negociació, l'equip de govern no els ha informat de la situació ni els ha convidat a formar part de la negociació. D'aquesta manera, lamenten que no s'hagi produït un debat que hagués estat enriquidor i la negociació hagués estat més plural. Des del PP, consideren que l'acord podria ser millor però li han votat a favor perquè compta amb suport dels treballadors. Per la seva banda, el regidor Daniel Rubio, ha reconegut que s'hagués pogut passar més informació però que van preferir mantenir la negociació aïllada per evitar interferències externes que dificultessin la seva aprovació.
El conveni col·lectiu per als treballadors de l'Ajuntament de Reus s'ha aprovat finalment per disset vots a favor —PDECat, ERC, Ara Reus i PSC—, quatre abstencions de Ciutadans i els quatre vots en contra de la CUP. Una vegada que el plenari ha donat el vist-i-plau al conveni, el següent pas és signar-lo. Aquesta formalitat tindrà lloc en els propers dies però encara no s'ha fixat data exacta.
Reus aprova un nou catàleg de llocs de treball
El plenari reusenc també ha aprovat el catàleg de llocs de treball de l'Ajuntament, que s'ha realitzat amb les recomanacions d'una empresa externa. Com ha explicat Rubio, es tracta d'un instrument tècnic que ha de servir per regular les necessitats de l'Ajuntament i els llocs de treball que l'entitat requereix per al seu bon funcionament. Des de la CUP dubten que sigui el moment de crear algunes de les places que preveu el catàleg. Rubio, però, assegura que el catàleg és viu i que es pot adaptar segons les necessitats que vagin sorgint en cada moment. S'ha aprovat per divuit vots a favor —PDECat, ERC, Ara Reus, PSC i PP— i vuit abstencions —CUP i Ciutadans—.
Més diners per a Reus Cultura i Mas Carandell
En un altre ordre de temes, l'Ajuntament de Reus ha aprovat les modificacions de crèdit en els pressupostos de l'Institut Municipal Reus Cultura i de l'Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. Els dos ens municipals han tingut un romanent en l'exercici anterior, que es destinarà a la pròpia entitat. En el cas de Reus Cultura es tracta de més de 105.000 euros, que es faran servir per a activitats de la Festa Major de Misericòrdia, el Memorimage o la Cavalcada de Reis. Pel que fa a Mas Carandell, el romanent és superior als 220.000 euros, que es destinaran, per exemple, a indemnitzacions per final de contracte de personal docent.
Des de l'oposició s'ha criticat que aquest romanent s'hagi afegit a un mes de la Festa Major i que s'hagin previst algunes activitats a última hora. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha justificat la decisió perquè als primers mesos de l'any no es coneixia el romanent. I ha assegurat que seria «irresponsable» contractar formacions i preparar un seguit d'activitats sense saber quina quantitat es podrien gastar. I com ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer, els romanents s'han incorporat per tal de fer una Festa Major «com més reeixida, millor». La modificació s'ha aprovat per tretze vots a favor —PDECat, ERC, Ara Reus i PP—, quatre vots en contra del PSC i vuit abstencions —CUP i Ciutadans—.