La ciutat de Reus comptarà, pròximament, amb una nova ordenança de soroll. Aquest divendres s'ha aprovat en fase inicial al plenari municipal amb els vots a favor del govern local, del PSC i del regidor no adscrit Raúl Meléndez. Cs i la CUP s'han abstingut. El motiu principal és la prohibició de fer servir electrodomèstics de nit, durant les hores amb la factura elèctrica menys cara.
La normativa permet la gestió ambiental del soroll, la intervenció administrativa sobre emissors acústics i la inspecció, el control i el règim sancionador. Així l'ha resumit el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. Ha aclarit que per emissors acústics s'entén qualsevol activitat que provoqui soroll, sigui una màquina, una persona o animal o qualsevol altra situació.
A grans trets regula els estàndards dels aïllaments en construccions i reformes, per exemple. També les condicions que han de respectar les activitats que es facin a l'aire lliure. Per últim també estableix les sancions a les quals es poden enfrontar els infractors d'aquesta ordenança.
Rubio ha recordat que s'ha fet «un treball de sis o set mesos» a través de comissions i del qual els grups municipals n'han estat al corrent. De fet ha agraït les aportacions de l'oposició, algunes de les quals s'han incorporat a l'ordenança. Una d'aquestes incorporacions ha vingut motivada pel regidor no adscrit Raúl Meléndez.
Es tracta de la programació de cursos de formació sobre aquesta ordenança de soroll per a col·lectius professionals com els arquitectes o altres implicats del sector de la construcció. Débora García, portaveu de Cs, ha justificat l'abstenció del seu grup arran de la nova divisió de la tarifa elèctrica.
La pujada de la factura elèctrica i el compliment de l'ordenança
L'ordenança prohibeix l'ús d'electrodomèstics entre les deu de la nit i vuit del matí. Una mesura amb la qual afirma que estaven d'acord fins que es va aprovar el «tarifazo» de la llum. Una argumentació que ha aprofitat per carregar contra el govern central i en concret contra el PSOE.
La mateixa argumentació ha fet servir la CUP, que ha criticat que es pugui multar a qui vol o es veu obligat a consumir llum de nit per estalviar en la factura elèctrica. La regidora Mònica Pàmies ha posat sobre la taula que, a la proposta d'ordenança reusenca, hi faltaven dos articles.
Ha exposat que la normativa municipal regula un àmbit en el qual no hi ha gaire marge de maniobra, sinó que ja ve acotat per reglaments superiors. Tot i això van reclamar que s'incloguessin dos articles que assegura que són comuns a les ordenances similars d'altres municipis.
El primer és «la determinació de zones d'especial protecció de la qualitat acústica». El segon, l'establiment de «zones acústiques de règim especial». Tots dos articles s'han incorporat a l'ordenança. En el primer cas permet, segons proposa la CUP, incloure dins de la protecció especial les zones on hi ha residències i centres de dia.
També volien que quedessin sota aquest règim les àrees amb centres veterinaris quirúrgics, hípiques o colònies felines. Les propostes, segons la regidora cupaire, no s'han acceptat. En el cas del segon article, segons ha subratllat Pàmies, impulsa la participació ciutadana perquè necessita el suport del 50% veïns de la zona.
Amb aquest volum de vots favorables es poden establir aquestes zones de règim acústic especial. Daniel Marcos, regidor del PSC, s'ha volgut respondre l'atac de Cs, tot i que no l'ha rebatut. Ha criticat a la formació que «quan no saben què dir, sempre acusen el govern central».
«Estem debatent sobre l'ordenança de soroll, però ens parlen de la tarifa de la llum, dels seus canvis i de les elèctriques». Ha qualificat l'argumentació de Cs d'«excuses i més excuses per parlar del govern central».