El ple d'aquest divendres ha aprovat autoritzar la venda de totes les accions de l'empresa reusenca Gestió Comarcal Hospitalària SA (GECOHSA) a la Generalitat a través del Servei Català de la Salut. Es tracta del següent pas necessari per desarticular les branques del Grup Salut de Reus que ha d'assumir el CatSalut durant aquest 2019. La venda ha comptat amb el suport de tant del govern com de Cs i la CUP i els vots en contra del PSC.
[predef]reus-144[/predef]
Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, ha entonat un recordatori a la trajectòria del Grup Salut de Reus, des de l'exalcalde Josep Abelló fins a ell, passant per Eduard Ortiz, Ernest Benach, Teresa Gomis, Montserrat Vilella i Noemí Llauradó. Ha volgut convèncer la resta de grups perquè donessin suport a la proposta com a mesura per posar al dia els mètodes de gestió sanitària i perquè «les capitalitats no s'atorguen, s'exerceixen».
Ha volgut exposar, així, un contrapunt a l'argument que la dissolució del Grup Salut per traspassar-ne els principals actius i centres al CatSalut suposa fer un pas enrere en la gestió sanitària del sud de Catalunya que Reus havia volgut liderar les darreres dècades. Subirats ha mantingut que aquesta capitalitat es pot seguir exercint perquè és l'Hospital Sant Joan de Reus el centre de referència per al centre sanitari de Móra d'Ebre.
Marta Llorens, portaveu de la CUP, ha explicat que hi votaven a favor perquè, «com sempre hem dit, un Ajuntament no té capacitat pressupostària per gestionar un Hospital». La formació considera que l'aposta del govern local i català per transferir bona part del Grup Salut a la Generalitat així ho demostra. Ha afegit, també, que «encara era més surrealista que un Ajuntament de Reus gestionés un hospital que té a quilòmetres de distància».
«Vendre una empresa municipal és una pèrdua, considerem que una pèrdua en negatiu», ha sentenciat Sandra Guaita, regidora del PSC. Ha afegit una crítica al CatSalut, que afirma que va anar a Móra a dir «ara salvarem l'empresa i invertirem el que s'havia d'invertir», un exercici que Guaita qualifica de «demagògia» perquè el conveni vigent establia que era el Govern català qui havia d'invertir a l'Hospital de Móra d'Ebre.
Ha recordat que l'empresa es va crear «perquè no hi havia serveis de qualitat al territori perquè no donava beneficis», i ha trencat una llança a favor de la gestió sanitària local. Sandra Guaita ha posat l'accent en la manca de pressupost de l'Hospital de Reus perquè «tanquem la paradeta perquè no hi ha diners», recordant que els hospitals que gestiona la Generalitat també tenen dèficit, però és el govern català qui l'assumeix, diferència del que passa al centre sanitari reusenc.
Veïns de Reus protesten per l'increment d'impostos
Una trentena de veïns s'han concentrat, des d'abans que comencés el plenari, a les portes de l'Ajuntament per fer sentir la seva oposició a l'increment d'impostos i taxes que s'aprovarà quan es doni llum verda a les noves ordenances fiscals de Reus. Han ocupat, també, els bancs del públic per mostrar els cartells i pancartes amb els quals volien transmetre el seu malestar amb el lema «L'Ajuntament ens arruïna, no a la pujada d'impostos» i «no vull el teu 9%». Entre les cares conegudes dels manifestants hi havia el president de l'Associació de Veïns Primer de Maig, Eduardo Navas.
El plenari que es duu a terme avui a Reus és dens i es preveu llarg. S'hi han d'aprovar —gràcies a la majoria absoluta del govern com a mínim— el pressupost municipal i les ordenances fiscals per al 2020. També es discutirà i, previsiblement, s'aprovarà, el plec de condicions del nou contracte del servei de neteja viària i recollida de brossa. S'hi sumen, a més, dues mocions contràries de Cs i la CUP en relació amb els darrers esdeveniments viscuts a Catalunya.