El projecte de Reus Circ Social vol créixer considerablement els pròxims mesos. Aquest estiu han establert contacte amb l'actual gestió del Circo de Los Muchachos, la International Circus School Los Muchachos. Són els hereus del projecte que el pare Silva va impulsar als afores d'Ourense durant els anys seixanta i que es va arribar a convertir en una mena de ciutat independent arran de la iniciativa comunitària que s'hi desenvolupava.
La manera com aquell projecte s'expressava era el circ, i es va arribar a replicar l'experiència a diferents països, principalment a l'Amèrica Central i del Sud. Ara, anys després de la mort del pare Silva, la fundació que porta el seu nom i els artistes circenses que n'han agafat el relleu en l'àmbit del circ han establert relació amb Reus Circ Social.
Reus Circ Social i El Circo de los Muchachos, projectes agermanats
Un dels responsables del projecte, Rafael Arencón, explica que aquest estiu han visitat Benposta, la finca que va arribar a esdevenir una autèntica ciutat independent governada per nens. Allà han compartit experiències, i tenen la intenció d'enfortir els lligams perquè tots dos projectes se'n puguin beneficiar.
Han signat un conveni de col·laboració entre totes dues iniciatives que, a grans trets, vol «enfortir la nostra feina comuna per a un món més just i en pau i per a apoderar als nostres nens i joves». Per fer-ho preveuen coordinar-se per prestar-se suport tècnic, humà i material.
També es plantegen l'intercanvi de professors en residència i la celebració de jornades conjuntes de feina o l'intercanvi de materials i infraestructura. Segons el conveni, un dels objectius és la cooperació artística entre les produccions de Reus Circ Social i El Circo de los Muchachos.
En el cas de Reus Circ Social, de fet, l'objectiu prioritari és cuidar i fer créixer el sentiment de comunitat. Tal com ho exposa Arencón, és aquesta la base del treball que havia fet el pare Silva, i la mateixa filosofia que segueixen ells aquí. Hi van tenir una molt bona rebuda i, de fet, alguns dels responsables actuals de Benposta volien accelerar el procés.
«Hem de ser realistes», planteja Rafael Arencón; «primer hem de treballar el sentit de comunitat, el nostre, el seu i el comú». Es refereix, en concret, a la iniciativa que acompanya el Circ Social: dos pisos que acullen joves extutelats a Reus. És a partir del projecte comunitari que es volen plantejar fer créixer la iniciativa de circ, i no a la inversa.
«El circ és la nostra manifestació del sentiment de comunitat, no és només un entreteniment», insisteix. Després d'haver arrencat amb bon peu aquest estiu, la iniciativa es vol replicar durant la tardor. Si aquest estiu han estat els integrants de Reus Circ Social els que han anat a Galícia, al setembre volen que els responsables del Circo de los Muchachos vinguin a Reus a conèixer el seu projecte.
Després d'aquest primer pas, i si els dos projectes mantenen l'entesa i el sentiment de comunitat, el següent pas serà un trasllat temporal del Circ Social a Benposta. Hi volen anar als volts del mes d'octubre per estar-hi algunes setmanes. Allotjats a les instal·lacions del Circo de los Muchachos volen fer-hi classe durant la setmana i aprofitar el cap de setmana per muntar espectacles de circ a les ciutats pròximes.
La idea és arribar a aprofitar una de les carpes de circ velles que hi ha allà per portar-la cap a Reus entre finals d'enguany i principis del 2021, quan l'entitat vol acabar trobant un espai definitiu per fer-hi la seva activitat. Una activitat que podria créixer i molt amb l'impuls del Circo de los Muchachos.
La manca d'espai fix, un fre per al projecte
Tenir un espai on poder desenvolupar la seva activitat ha sigut una de les principals preocupacions de Reus Circ Social des del principi. L'Ajuntament compta amb les antigues instal·lacions del Giny, que es van concebre precisament per ser una escola de circ associada al Trapezi.
El projecte no va fructificar més enllà dels primers cursos, i Reus Circ Social les havia fet servir els darrers anys. El preu que han de pagar per llogar-les, però, no els permet quedar-s'hi, i tot i que encara poden fer servir el Giny esporàdicament, han anat trobant altres espais més assequibles.
Un exemple ha estat aquest estiu. Han pogut mantenir els seus tallers de circ oberts al públic aprofitant els espais públics com el Parc de Sant Jordi, la plaça d'Evarist Fàbregas o la del Mercadal. La situació actual ha provocat que s'hagués de limitar a vint persones per taller, una xifra que ha quedat coberta. Fins a mitjan setembre, quan l'àrea de Joventut de l'Ajuntament els pugui tornar a cedir algun espai, han demanat col·laboracions privades.
El Circo de los Muchachos a Reus, 45 anys després
L'intercanvi d'experiències que pugui culminar aquesta tardor no suposarà el primer viatge del Circo de los Muchachos a Reus. Tal com recorda Rafael Arencón, el projecte ja va visitar la capital del Baix Camp a mitjan anys setanta per oferir la seva gira. Deu anys abans ja havien passat per Barcelona, on el pare Silva va estar a punt d'establir-se.
Finalment va ser a Benposta, als afores d'Ourense, on El Circo de los Muchachos va veure la llum. Va ser un projecte comunitari i social al qual van arribar molts nens desemparats durant dècades. La iniciativa va créixer tant que, encara durant el franquisme, es va acabar establint com una ciutat independent.
Governada de manera assembleària va arribar a comptar amb escola primària i secundària i facultat universitària de formació. Capella, mesquita, gasolinera o restaurant completaven els serveis d'un espai que fins i tot tenia moneda pròpia, una divisa amb la qual es pagava tant als que estudiaven com als artistes de circ que s'acabaven implicant en el projecte.
Les gires internacionals permetien recollir els ingressos necessaris per mantenir El Circo de los Muchachos, que durant el seu apogeu va arribar a aplegar uns 700 infants. El lema del pare Silva, tal com recorda Rafael Arencón, era «els forts a sota, els dèbils a dalt i el nen al cim», una al·legoria, per exemple, de les piràmides humanes que feien i fan iniciatives circenses com la de Benposta o la de Reus.
De fet, Rafael Arencón recorda que, a principis dels anys noranta, ell formava part d'un grup de gent que va entrar en contacte amb el pare Silva. Van arribar a presentar un projecte a l'Ajuntament de Reus per traslladar El Circo de los Muchachos d'Ourense a la capital del Baix Camp.
El projecte, però, no va fructificar, i El Circo de los Muchachos es va quedar a Benposta. A Reus, a finals dels noranta i conjuntament amb Vilanova i la Geltrú, va néixer el Trapezi. Un festival que podria tancar el cercle amb la participació, en edicions posteriors, de Reus Circ Social i El Circo de los Muchachos, dos projectes de circ de carrer comunitaris que, segons el conveni establert enguany, volen créixer de manera conjunta.