Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La pancarta s'ha traslladat a la seu de Junts per Catalunya, a tocar de l'Ajuntament

Reus disposarà d'una finestreta única tributària

És una de les accions del conveni de col·laboració que han signat l'Ajuntament i l'Agència Tributària de Catalunya

La pancarta s'ha traslladat a la seu de Junts per Catalunya, a tocar de l'Ajuntament
Amb la de Reus hi ha un total de 208 punts d'atenció als contribuents repartits per tota Catalunya | Adrià Morte

L'Ajuntament de Reus ha signat un acord de col·laboració amb l’Agència Tributària de Catalunya que permet al consistori integrar-se a la xarxa Tributs de Catalunya.  L’entesa proporciona dos àmbits de col·laboració concrets: la creació de la finestreta única tributària i l’intercanvi d’informació  entre institucions. Segons el consistori, el conveni de col·laboració té com a objectiu «millorar la qualitat dels serveis tributaris que reben els ciutadans, d'acord amb els principis de proximitat i de generació de confiança mútua, i augmentar l’eficàcia i l’eficiència en la gestió, sobretot pel que fa a la prevenció i la lluita contra el frau fiscal».

[predef]reus-144[/predef]

La creació de la finestreta única tributària (FUT), prestarà un servei integral i de proximitat a tots els ciutadans reusencs que vulguin rebre informació o fer algun tràmit relacionat amb qualsevol dels tributs  que gestionen tant el consistori com l’ATC. D’altra banda, el text també acorda la col·laboració d’ambdues administracions en la prevenció i reducció del frau, mitjançant l’intercanvi mutu d’informació amb transcendència  tributària. «Disposar de noves fonts d’informació incrementarà l’eficàcia en la comprovació i control dels incompliments tributaris», s’indica des de l’Ajuntament de Reus.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha afirmat que «signem un conveni beneficiós per les dues administracions, perquè ens permet guanyar en eficàcia i eficiència, però sobretot, molt beneficiós per a la ciutadania, perquè permet avançar en un servei integral de proximitat, i fer-nos molt més forts per lluitar de manera conjunta contra el frau fiscal».

«La signatura del conveni és una bona notícia perquè afegim un municipi més a la xarxa Tributs de Catalunya», per la qual cosa ja sumen un total de 919, ha destacat la secretària d’Hisenda de la Generalitat  i presidenta de l’Agència Tributària de Catalunya  (ATC), Marta Espasa.

Imatge de la signatura del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Reus i l'Agència Tributària de Catalunya
L'acord preveu la creació de la finestreta única tributària i promoure l'intercanvi d'informació | Cedida

La xarxa Tributs de Catalunya compta amb més de 200 oficines

Gràcies a aquest conveni, l’Ajuntament de Reus posarà a disposició de la xarxa Tributs de Catalunya una  oficina d’atenció al públic. Amb aquesta, la institució ja compta amb un total de 208 punts d’atenció als contribuents repartits per tota la geografia catalana i passarà a donar servei directe a 919 municipis, facilitant la gestió dels  tràmits tributaris a un total de 6.840.062 ciutadans i ciutadanes, és a dir, un 90% de la població catalana.

El conveni s’emmarca en la iniciativa del Govern d’acostar i fer més eficients els serveis que l’ATC ofereix al ciutadà, gràcies a una presència més intensa al territori  i comptant amb la plena cooperació de les administracions locals. A més, vol desenvolupar totes les seves competències en matèria de gestió tributària, d’acord amb la legislació vigent.

En aquest sentit, Reus i l’ATC s’emplacen a signar un proper conveni per desplegar la cooperació en matèria de  recaptació executiva dels deutes  tributaris i de dret públic que l’Ajuntament no pot cobrar perquè estan fora del seu àmbit territorial.

 

De la finestreta única a la recaptació executiva dels deutes tributaris

Tributs de Catalunya va néixer l’any 2012, a partir de l’acord entre l'Agència Tributària de Catalunya i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i va culminar la primera fase del seu desplegament el juliol del 2017, amb la signatura d’un segon conveni amb aquestes mateixes institucions, que va servir perquè l’agència catalana esgotés fins al final les seves competències en matèria de recaptació executiva.

Actualment, la xarxa Tributs de Catalunya està formada per les quatre diputacions, quatre consells comarcals  (la Selva, el Baix Empordà, el Ripollès i la Cerdanya) i deu ajuntaments (Barcelona, Girona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Olot, Torroella de Montgrí i Fogars de la Selva). El conveni permet oferir als ciutadans dels seus municipis el servei de finestreta única i mantenir amb l’Agència un intercanvi d’informació amb transcendència tributària per millorar la prevenció i el control del frau fiscal. A més, l’ATC, mitjançant el corresponent conveni de col·laboració, s’encarrega de dur a terme la recaptació executiva dels deutes tributaris i de dret públic que els ens locals no poden cobrar perquè estan fora del seu àmbit territorial.