Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les galeries Nou Centre, entre el raval de Sant Pere i la plaça de la Sang de Reus

Els ajuts a nous negocis de Reus s'amplien a dos ravals i a les galeries Nou Centre

El govern calcula que la primera fase de Reus Espais Vius haurà suposat l'obertura de catorze negocis nous

El projecte Reus Espais Vius s'estendrà més enllà de l'àrea d'influència inicial. Es va posar en marxa per als ravals de Robuster i de Sant Pere. A través d'aquest programa s'han engegat quatre negocis i, segons dades del govern, els pròxims mesos s'hi sumaran deu iniciatives més.

La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ho ha explicat com una mostra del bon rumb que considera que porta el projecte. Afirma, de fet, que «podem dir que ha estat un projecte exitós perquè hi ha quatre locals que estaven buits i ara tornen a estar oberts». A més, «n'hi ha deu d'imminent obertura», ha afegit.

És per això que, ara, s'ha optat per ampliar l'àrea d'influència de Reus Espais Vius. S'hi afegeixen el raval del Pallol i el de Martí Folguera, a més de la zona de la plaça de la Sang. En concret s'incorporen 24 locals buits nous que, ara, podran ocupar-se mitjançant ajuts a la inversió.

Les bases de les subvencions es mantenen iguals, però s'ampliarà el termini, que acabava aquest novembre, fins a finals de maig. En total hi ha una partida de 250.000 euros dels quals se'n preveuen destinar 100.000 en l'obertura feta o prevista de catorze negocis. Les expectatives del govern són que ara se n'hi puguin sumar una vintena de locals més.

Reus Espais Vius amplia l'àrea d'influència dels ajuts a nous negocis

El raval de Martí Folguera compta amb deu locals buits que han volgut participar d'aquesta campanya. N'hi ha quatre més al raval del Pallol —no s'inclou el Centre Comercial— i nou a les galeries Nou Centre. Per últim s'hi sumaran també un local del carreró de la Sang i un altre a la plaça de la Sang.

Reus Espais Vius permet subvencionar la meitat de la inversió necessària per adequar el local i posar en marxa el negoci. Hi ha un topall de 10.000 euros per empresa, és a dir, que encara que la inversió total superi els 20.000 euros, l'ajut de l'Ajuntament no creixerà. Per aquesta nova fase, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, creu que les subvencions seran de menor quantitat que les que s'han lliurat fins ara.

«Els locals de les galeries, per exemple, són més petits, i en aquesta segona fase ens trobem amb locals en millors condicions», ha exposat. Sigui com sigui, confien esgotar la partida pressupostària del projecte. Més enllà d'ocupar locals buits, des del govern també es veu aquest projecte com una mesura de dinamització urbanística.

En primer lloc ha de servir per donar continuïtat al projecte dels ravals de Robuster i de Sant Pere. En segon lloc, a més, es vol que serveixi «per connectar amb el raval de Santa Anna pel nord i amb el Carrilet pel sud», explica Llauradó. Segons ha detallat Prats, «la majoria d'aquests espais tenen una superfície d'entre 70 i 120 metres quadrats i estan en molt bon estat de conservació».

L'excepció pel que fa a la superfície són els locals de les galeries Nou Centre. «Són espais de 40, 60 o 90 metres quadrats i estan equipats i en molt bon estat», ha detallat. Si per un cantó s'han sumat 24 locals a la cartera del Reus Espais Vius, per l'altre s'hi han interessat 16 persones que volen engegar un negoci.

Ara mateix es troben en la fase d'assessorament, que també s'ofereix a través del programa de l'Ajuntament de Reus. Pel que s'ha vist fins ara, el regidor assegura que «són models de negoci que encaixen al nostre projecte i potser estarien interessats a ubicar-s'hi». Des del govern se segueix buscant negocis «de triple impacte positiu».

Es tracta d'iniciatives que tinguin valor econòmic i viabilitat, amb consciència social i condicions dignes i que siguin mediambientalment sostenibles. Tot i això, Prats insisteix que «no sempre pensem en comerç, també pensem en serveis». En aquest sentit, apunta, «hi ha un ventall de sectors que podrien estar interessats i que no necessiten una inversió gaire gran».

La primera fase del projecte s'està desenvolupant de manera molt positiva, segons la valoració del govern de Reus. Carles Prats ha repassat les dades que s'han registrat, com els quatre negocis oberts, els vuits pendents d'obrir i els dos que han de tancar l'acord per al preu del lloguer.

Quan es va engegar tot plegat s'hi van implicar 16 propietaris de locals buits, i sis més s'hi han afegit posteriorment. Suposen gairebé tots els propietaris de locals buits als ravals de Robuster i de Sant Pere, i només tres no participen d'aquesta iniciativa, segons ha detallat Prats. Des que es va posar en marxa s'ha assessorat 72 persones interessades en obrir un nou negoci i en queden 16 en la fase inicial d'assessorament.