Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Reus intensifica el servei de control de plagues

Opinió dividida, entre el veïnat, sobre la proliferació o no de paneroles i rates | L'Ajuntament duplica els serveis preventius a les zones més conflictives

L'indicatiu que s'ha dut a terme el tractament. | Carla Bergadà.

 

Amb l'arribada de la calor no és estrany que apareguin paneroles als nuclis urbans. En el cas de Reus, a través de l'empresa municipal d'aigua, es duen a terme serveis preventius contra aquests insectes i contra altres possibles plagues, com les rates. Al centre de la ciutat, alguns veïns asseguren que les paneroles hi són més presents del que és habitual, mentre que altres mantenen que «n'hi ha molts menys insectes que altres anys i enguany, de panerola, no n'he vist cap».

Segons l'Ajuntament de Reus, els serveis preventius s'han reforçat aquest 2019, arribant a duplicar-se a les zones considerades de més conflictivitat. Al conjunt de la ciutat s'ha incrementat un 15 % el nombre de serveis d'aquesta mena. El govern manté, de fet, que «Reus no té en absolut un problema de plagues de paneroles i rates». Tampoc han registrat, afegeixen, un increment en el nombre de queixes rebudes al respecte.

Un operari aplicant un dels mètodes de control de plagues en una imatge d'arxiu | Carla Bergadà.

 

Tres nivells de conflictivitat

L'increment dels serveis preventius s'ha centrat en aquelles zones de màxima conflictivitat, la categoria més alta de les que estableix el consistori, que té la ciutat dividida segons aquest criteri. En aquest nivell, afirmen, «es duen a terme 12 intervencions anuals», que enguany s'han duplicat amb tractaments abans de l'estiu. El nivell inferior és el de conflictivitat mitjana, on s'actua sis vegades l'any, i l'últim, el de conflictivitat baixa, rep quatre tractaments anuals.

Els tractaments preventius es duen a terme a través de gel, polvorització o nebulització —el líquid es distribueix a través d'un aparell semblant a un polvoritzador, però sense arribar a convertir-lo en gas, sinó escampant-lo en gotes molt petites—. El darrer recurs, si sorgeixen problemes puntuals, és l'actuació amb productes per a fumigar la zona afectada.

La distribució de la ciutat en zones segons la seva conflictivitat, expliquen, permet actuar de manera més eficient, dedicant els esforços necessaris a cada zona de la ciutat. On sí que l'Ajuntament ha detectat un augment és en el coneixement que té la població del servei d'atenció, que fa «valoracions personals de tots els avisos i porta a terme, en el cas que sigui necessari, tractaments personalitzats».