Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Descobreix els espais d'enguany de Reus Ocult

Una dotzena d'ubicacions i tres activitats paral·leles completen el programa del 2019

Imatge d'arxiu de l'anterior edició de Reus Ocult | Isma Llanes

 

Aquest cap de setmana torna Reus Ocult, una iniciativa que vol donar a conèixer edificis i espais de la ciutat poc coneguts o valorats. Aquesta nova edició segueix incorporant novetats i activitats complementàries per aquest cap de setmana, dissabte 5 d'octubre i diumenge dia 6. Les visites són gratuïtes i duren entre quinze i vint minuts i, excepte algunes activitats paral·leles, no permeten la reserva prèvia.

[predef]reus-144[/predef]

En aquesta edició es visitaran dotze espais diferents amanits amb una proposta per a ciclistes i una per a infants, a més d'una peculiar ruta a través d'algunes de les portes de la ciutat. Tot plegat, entre les del matí de dissabte i les set del vespre de diumenge, tot i que cada espai compta amb diferents horaris d'obertura en funció de la disponibilitat.

El refugi antiaeri de la plaça del Mercadal és un dels espais que es podran visitar enguany | Isma Llanes

 

Els espais del Reus Ocult 2019

Dels dotze espais que s'obriran enguany, n'hi ha algun que ja s'ha pogut visitar en altres edicions, però hi ha noves incorporacions al catàleg del Reus Ocult que, de ben segur, atrauran tan nou públic com aquelles persones més fidels a la iniciativa. Els edificis i espais que es podran visitar enguany són els del llistat següent, i dels quals hi ha més informació al final de la notícia o clicant sobre cadascun d'ells.

El Círcol de Reus obre les seves portes en aquesta edició | El Círcol

 

Activitats paral·leles

L'organització d'aquesta edició proposa, a qui vulgui participar-hi, tres activitats complementàries als dotze espais que s'ofereixen. Per una banda, 'T'importa?', que suposarà passejar pel centre de Reus fixant-se en algunes de les portes dels espais emblemàtics. Des del carrer de l'Abadia número 8, dissabte i diumenge a les 10, a les 12, a les 5 i a les 6 començarà la ruta, amb un límit de vint persones, per la Casa Espuny, el Convent de Sant Francesc, Sant Pere, les Peixateries Velles, l'Hospital i l'Ajuntament.

Si en lloc d'anar a peu es prefereix anar en bicicleta, 'Pedaleja el Reus Ocult' ofereix visitar quatre dels dotze espais a cop de pedal. «Us proposem la combinació de cultura i esport amb un itinerari amb bicicleta assequible per a totes les edats i nivells». La ruta, de nou quilòmetres, començarà al refugi antiaeri de la plaça del Mercadal i passarà pel dipòsit d'aigües, per la Bòvila Sugranyes i per la Casa March dissabte i diumenge a les 10 del matí, amb una capacitat màxima per a 30 persones. En aquest cas sí que es pot reservar plaça a través del web de l'entitat.

De la mateixa manera també es pot reservar plaça a l'activitat infantil 'Petits exploradors'. Es farà al Círcol i a la Bòvila Sugranyes. En el primer cas, «hauràs de ser molt hàbil per completar la petita càpsula del temps a cada sala que descobriràs», un joc disponible dissabte a les 10.30 h i a les 11.30 h, a les 17.15 h i a les 18.15 h, i diumenge a les 10.30 h i a les 11.30 h.

També s'oferirà l'activitat a la Bòvila Sugranyes. «Descobrirem la importància dels maons en les cases antigues i modernistes de Reus». Dissabte a les 10.30 h, a les 11.30 h, a les 12.30 h, a les 17.15 h, i a les 18.15 h; el diumenge s'hi podrà participar a les 13.30 h i a les 11.30 h.

El Xalet Serra torna a obrir les seves portes | Viquipèdia

 

Dotze secrets amagats de Reus

El dipòsit d'aigua de l'Institut Pere Mata està ubicat al carrer Bassa del Bacallà i obrirà dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. L'Associació Reus Ocult recorda que «els dipòsits d'aigua de Reus van ser construïts en diferents moments històrics amb l'objectiu de garantir la continuïtat del subministrament i l'emmagatzematge mínim. Aquest dipòsit destaca pel seu interior, tot ell format per un conjunt de voltes d'estil modernista, dissenyat per Pere Caselles el segle XIX».

El xalet Serra és al número vint de l'avinguda de Castellvell i obrirà només dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. És de titularitat privada i «obra de Joan Rubió encarregada per Antoni Serra i Pàmies l'any 1910. Part de l'edifici es destinava a laboratori farmacèutic i la resta a espai residencial. El xalet de la família Serra conserva la torre-mirador. A l'interior destaca el sostre del menjador amb pintures de Tomàs Bergadà».

L'església de Sant Joan, situada al número 26 del carrer de Prat de la Riba, obrirà al públic dissabte d'11.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 19.00 h. La visita comentarà «el recinte del temple inacabat de Sant Joan Baptista, un espai totalment ocult que difícilment podem veure i visitar. Una ocasió única per conèixer un espai modern de reflexió i de record que la majoria de nosaltres no coneixem».

L'església de Sant Joan Baptista de Reus | Laia Solanellas

 

El pati de la Casa March és una altra de les novetats d'aquest 2019. Situada al carrer de Sant Joan, 13, es podrà veure dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Reus Ocult el situa com un exemple de palau del 1700, «podem dir que és una casa que més que fonaments, té arrels. Palau, tribunal, ceca, aristocràcia, tragèdia, llegendes, heràldica... tot al voltant d'un pati de serenor en mig del bullici de la ciutat».

L'entitat El Círcol, a la plaça del Prim, 4, obrirà portes dissabte de 10.00 h a 12.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Fundada l'any 1852, és una de les entitats més antigues de la ciutat. «Els seus socis es caracteritzaven per ser personatges de reconeguda importància social i econòmica. Això li atorgà un perfil d'exclusivitat que en l'actualitat vol trencar amb una obertura cap a la ciutadania, tot i el seu caràcter privat».

El refugi antiaeri de la plaça del Mercadal es visitarà des del Gaudí Centre, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. «El refugi de l'antiga plaça de la República, amb accés original des del vestíbul de la Casa de la Vila, consisteix en dues galeries obrades de rajola amb volta catalana i formigó. Obrim les galeries que van refugiar la població reusenca dels bombardejos de la Guerra Civil».

De l'Ajuntament de Reus se'n visitarà el terrat, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Reus Ocult proposa aquest espai perquè «els terrats ens permeten tenir un punt de vista diferent dels espais, i més encara el de la Casa de la Vila, guaita de la plaça del Mercadal, veritable centre neuràlgic de la ciutat durant segles i mirador privilegiat de bona part de la ciutat. Coneixerem l'edifici i tot allò que l'envolta».

Ajuntament de Reus | TarragonaDigital

 

S'obre al públic, enguany, la sala noble de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesús, a plaça de la Sang, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 16.00 h a 19.00 h. L'entitat recorda que «després de l'incendi que va patir l'església de la Sang a l'inici de la Guerra Civil, la Sala Noble va ser l'única que es va salvar. L'oportuna intervenció de la Junta de Museus evità la destrucció de l'arxiu i alguns ornaments, que foren traslladats al Museu Municipal Prim Rull».

El Centre Cívic Llevant té importància en la vida social de Reus, però la visita s'ha programat com a antic Mas dels Canonges, a la plaça dels Horts dels Canonges, dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Els promotors de l'activitat apunten que «és una de les poques cases de camp pròpies del segle XIX. Constava d'una planta baixa, un pis principal destinat a l'habitatge i unes golfes. Adossat a la façana posterior hi havia una gran bassa de planta rectangular que permetia el reg de finques situades a cotes inferiors. Actualment ha estat ampliat per millorar la xarxa de centres cívics de Reus».

Un altre espai que actualment té activitat social, però que no la tenia en origen és el Mas Pintat, al carrer de l'Abat Escarré, 11, i obert aquest cap de setmana dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. «Amb data l'any 1900, el Mas Pintat era la peça principal de dos horts contigus, l'hort del Ros i l'hort de Miró. L'interès històric neix quan la tradició assegura que va ser amagatall del General Prim el segle XIX i que, a la seva vora, hi van aparèixer, al començament del segle XX, enterraments romans».

Mas dels Canonges, ubicació del Centre Cívic Llevant | Ajuntament de Reus

 

El Mas Tallapedra, al carrer de Mas Tallapedra, 2, obrirà dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 18.30 h. «Construït el 1862 per la família Abelló i propietat de la família Nubiola des de 1907, el Mas Tallapedra se'ns obre entre cavalls i racons exòtics. Està situat a la partida del Vilar, a prop de la riera de l'Amberada. Terres hidràulics de dissenys geomètrics i fusteria de mill ens acolliran en aquesta visita».

Un dels espais que repeteix és la Bòvila Sugranyes, a la carretera de Tarragona, 6V. Es podrà visitar dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Segons expliquen des de Reus Ocult, també se la coneix com la Bòvila del Manxa. «Josep Sugranyes emprèn l'activitat a mitjans del segle XIX i produirà fins als anys 60. Obrim aquest espai restaurat en els darrers anys i recuperat com a valor patrimonial i històric de la ciutat, testimoni de l'activitat productiva i industrial relacionada amb la construcció».