Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, durant l'Esmorzar Cambra d'aquest matí

«Reus podria ser una de les primeres ciutats de Catalunya en tenir un APEU»

La directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, presenta als comerciants de la capital del Baix Camp què són les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) i quins avantatges poden tenir per la ciutat

La directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, durant l'Esmorzar Cambra d'aquest matí
La directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, durant l'Esmorzar Cambra d'aquest matí | Adrià Morte

La Generalitat de Catalunya té preparat un avantprojecte de llei per crear les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), també conegudes com BIDs en anglès, al territori. Aquesta eina, segons la directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, permet que les ciutats facin una millora d’organització en els seus àmbits d’activitat comercial i de negoci  i ha assegurat que Reus podria ser una de les primeres ciutats catalanes en tenir un APEU. El projecte consisteix a potenciar el lligam entre els negocis i l’administració pública delimitant una zona urbana on s’aplica una estratègia comercial d’entre tres i cinc anys vista.

[predef]reus-144[/predef]

En l'Esmorzar Cambra que s'ha realitzat aquest dijous al matí a la Cambra de Comerç de Reus, Vilalta ha assenyalat que l'APEU «és una eina que existeix des de fa molts anys, sobretot en els països anglosaxons» i que «Reus clarament la pot acollir perquè té tots els ingredients necessaris». El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha indicat que si s’aconsegueix aplicar aquest model a la ciutat «ens posarem a primer nivell» i que «des de l’ens cameral donem tot el suport possible a aquesta iniciativa». «La voluntat de la Cambra de Comerç de Reus és treballar amb les institucions i creiem que els APEU poden ajudar a revitalitzar el comerç», ha assegurat Just.

De fet, un dels representants de ‘El Tomb de Reus’, Jacint Pallejà, ha reconegut que l’entitat comercial reusenca «porta molt temps esperant la llei dels APEU». A més, ha fet entrega d’un llapis de memòria a la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, amb les  necessitats i objectius que té ara mateix El Tomb de Reus. Per una altra banda, ha indicat que ara fa uns mesos es va fer una sol·licitud de preinscripció per constituir un APEU i ha demanat la màxima rapidesa i flexibilitat per poder aplicar-lo com abans millor.

A hores d’ara, els APEU estan en fase d’avantprojecte de llei i segons el calendari a la mà s’espera que es puguin constituir ben aviat. 

Al carrer de Monterols de Reus es concentren gran part dels comerços de la ciutat
Imatge d'arxiu del carrer Monterols de Reus | Laia Riba

Què és un APEU?

Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) són una eina que tal com explica Vilalta «poden permetre millorar l’organització i gestió d’una activitat econòmica urbana». L’objectiu d’aquesta és gestionar els serveis addicionals a promoure i revitalitzar una zona comercial. Per fer-ho, es delimita una zona concreta comercial i gràcies als ingressos provinents de les quotes obligatòries s’estableix un  pla estratègic d’entre tres i cinc anys vista. Segons Vilalta d’APEUS n’hi ha de molts tipus i cada zona comercial té les seves necessitats i objectius. D’aquesta manera, defensa que treballar amb plans estratègics de llarg termini permeten millorar la situació comercial de les ciutats.

La creació dels APEU és una  petició històrica de moltes entitats comercials. Les àrees seran gestionades per una entitat independent sense ànim de lucre i amb un gerent que serà el responsable de mantenir les relacions amb el consistori i d’encarregar-se de l’administració.

Com s’inicia l’APEU?

Hi ha  tres vies diferents per crear un APEU: a través de la proposta d’un ajuntament, amb una associació comercial amb més de cinc anys de vida o bé que ho promogui un grup d’empreses que representin almenys el 25% dels locals i que sumin més del 25% de la superfície tota de l’àrea. Això sí, el procés de constitució sempre ha de tenir el vistiplau tant dels comerços com de les institucions.

Un cop es decideix crear l’APEU s’ha de votar la seva aprovació. Per fer-ho es necessita el vot positiu del 50% dels negocis afectats i que representin el 50% de la superfície. Si no és el cas, l’APEU queda arxivat. Si s’aprova, el projecte passa els diferents tràmits administratius fins que es concreta l’estratègia comercial que es vol aplicar.

Muntsa Vilalta assegura que Reus podria ser una de les primeres ciutats de Catalunya en tenir un APEU
Muntsa Vilalta assegura que Reus podria ser una de les primeres ciutats de Catalunya en tenir un APEU | Adrià Morte
 

Com es finança l’APEU?

Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) es financen amb unes quotes obligatòries pagades per les empreses situades a les plantes baixes que s’accedeixen a peu de carrer. La quota l’han de pagar tant els propietaris o bé els inquilins del locals, ja sigui si tenen activitat comercial o estan buits. La quota és una prestació patrimonial pública de caràcter no tributari que cobra l’entitat gestora i es determina en funció de la superfície construïda de cada local, establert en vuit trams diferents. Per una altra banda, els APEU també es poden finançar mitjançant subvencions o patrocinis.