Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Programa d'acollida d'infants sahrauís

Reus i el Sàhara

Per primera vegada des de 1996, no vindran a Reus ni a cap altra població catalana per passar l’estiu amb famílies acollidores, dins del projecte Vacances en Pau

Programa d'acollida d'infants sahrauís
Programa d'acollida d'infants sahrauís. | Vacances en Pau

En aquest estiu reusenc ens hi falten moltes coses. La imprescindible prevenció sanitària ha fet desaparèixer de la nostra vida estiuenca actes col·lectius, trobades i cites socials i festives.

 

Ens falten també els somriures de les xiquetes i xiquets sahrauís que, per primera vegada des de 1996, no vindran a Reus ni a cap altra població catalana per passar l’estiu amb famílies acollidores, dins del projecte Vacances en Pau. Les mesures sanitàries han fet impossible que enguany el Front Polisario i les entitats col·laboradores catalanes (a Reus, l’associació solidària Hammada) organitzessin l’habitual expedició d’estiu.

 

Vacances en Pau és un exemple de projecte solidari de llarg abast des de la proximitat. Un projecte que al llarg dels anys ha permès que 250 criatures i adolescents que viuen en camps de refugiats com la resta del poble sahrauí, passessin unes setmanes amb famílies reusenques amb les quals han compartit llaços d’amistat, estones de lleure i diversió i coneixement d’una societat diferent.

 

Les famílies que cada any acullen una nena o un nen sahrauí estan disposades a oferir-los durant unes setmanes unes condicions de vida allunyades de la duresa del desert en ple estiu, i de l’escassetat de recursos dels camps de refugiats on el poble sahrauí viu des de fa 40 anys. Els ofereixen estimació i diversió, i també una atenció mèdica impossible en el lloc on viuen. I en reben una amistat perdurable, que sovint continua durant l’hivern i al llarg de molts anys en forma de converses per correu.

 

Cada estiu, l’arribada de les xiquetes i xiquets sahrauís servia per fer present entre nosaltres la injusta situació que viu tot un poble, que fa 45 anys va ser expulsat del seu territori per la inacceptable política postcolonial espanyola i per l’acció del Marroc i Mauritània. Enguany no tindrem als carrers de Reus aquests petits ambaixadors sahrauís. Però no per això la ciutat deixa de tenir present la reivindicació de la República Àrab Saharaui Democràtica, que reclama la fi del seu duríssim exili i exigeix que la comunitat internacional faci complir els acords de pau signats el 1991. Durant tot l’agost tindrem l’ocasió de fer present la seva reivindicació a través de l’exposició "Esperança i Lluita", fotografies de Jaume Duran que trobareu als Rentadors del Casal de les Dones. Us convidem a visitar-la.

 

Montserrat Flores Juanpere és regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals