Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà del Pont del Diable de Tarragona

La revelació sobre el Pont del Diable que han fet els arqueòlegs: «No era necessari»

Un estudi realitzat per l'ICAC assegura que es va construir per mostrar el poder de l'Imperi Romà

Les últimes investigacions de l'Institut Català d'Arqueologia (ICAC) han pogut demostrar l'existència d'un altre aqüeducte anterior al Pont del Diable, fet que demostra que aquest no era imprescindible per abastir l'antiga Tarraco. Segons l'investigador Jordi López, la construcció d'aquest pont «no era necessària des del punt de vista tècnic».

El projecte 'Els aqüeductes romans de Tàrraco' ha permès arribar a saber que l'aqüeducte primitiu comptava amb un recorregut de 23 km i captava l'aigua al torrent de la Fonollosa, ubicat a Vallmoll (Alt Camp) i que la seva data de creació podria aproximar-se al segle I aC.

Una construcció feta per mostrar la jerarquia de l'Imperi

Gràcies a aquestes últimes investigacions, on s'ha descobert la presència d'un aqüeducte anterior, els experts han arribat a la conclusió de què el famós Pont del Diable de Tarragona responia a una intencionalitat d'ostentació de poder.

L'Imperi Romà volia demostrar, mitjançant el Pont del Diable, el seu prestigi dins la península Ibèrica, imposant aquesta funció per sobre de la de transvasar aigua per la ciutat. 

Les prospeccions arqueològiques també s'han dedicat a buscar altres ponts del traçat de l'aqüeducte del Francolí, com és el pont del Tupino, o tal com el va nomenar Jordi López, «un Pont del Diable en miniatura».

El del Francolí no era l'únic aqüeducte

Els experts han descobert, gràcies a les tasques d'excavació i topografia, una altra construcció, l'aqüeducte republicà. Es tracta d'un més antic al del Francolí, amb 18 km de llargada i que podria haver-se construït entre els segles II i I aC.

Aquesta canalització va quedar trepitjada per la del Francolí, ja que aquesta última captava aigua de més distància. No obstant això, encara hi ha trams en els quals es poden veure tots dos aqüeductes, un damunt de l'altre.

Conservació de les construccions

Els investigadors de l'ICAC, i en concret Jordi López, han afegit que el seu objectiu és «fer-ho presentable al públic», i és per aquest motiu que demana la construcció d'un camí paral·lel a les excavacions.

Des de l'ICAC han assegurat que esperen poder renovar el projecte 4 anys més per aconseguir dur a terme una exploració encara més específica.