Revelen que un Consorci Sanitari català va vacunar a pacients no ingressats de Covid

Un dels vacunats podria ser l'expresident de la Cecot Eusebi Cima, segons la Cadena Ser

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha vacunat contra la Covid-19 en les últimes setmanes a pacients del centre no hospitalitzats. En algun moment es va detectar un excedent de vacunes a punt de caducar i, un cop vacunat tot el personal i per no llençar-les, seguint criteris assistencials, es va contactar amb pacients del mateix centre que, amb criteri d'edat o per tenir malaltia crònica, entraven en el perfil.

Un d'aquests pacients podria ser Eusebi Cima, segons diu la Cadena Ser, cosa que el CST no confirma ni desmenteix. Cima, de 76 anys, és expresident del consorci, format per la Generalitat i l'Ajuntament, i també va ser president de la patronal vallesana Cecot.

La notícia arriba el mateix dia on s'ha conegut que Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer, segons ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. De fet, ha concretat que els hi ha confirmat que rebran 51 safates amb vaccins, menys de les inicialment compromeses.

D'altra banda, ha afegit que s'espera que arribin també unes 8.000 dosis de la de Moderna, que haurien d'haver arribat aquesta setmana. Ramentol ha lamentat que la falta de vacunes està «frenant» el pla de vacunació elaborat en base als compromisos inicials. El secretari ha insistit que el sistema públic de salut «està preparat» per administrar totes les vacunes, també a gran escala, i ha lamentat el factor «limitant». Fins al moment han arribat 40.000 dosis menys de les previstes.

La Unió Europea bloquejarà les exportacions de vacunes a la resta del món si en rep menys de les pactades amb les farmacèutiques

La Unió Europea bloquejarà les exportacions de vacunes a la resta del món si rep menys de les pactades amb les farmacèutiques als contractes de compra anticipada. Arran de la disputa amb AstraZeneca, la Comissió Europea aprovarà divendres un nou mecanisme per vigilar el nombre de dosis que s'exporten des de països europeus. «Es podrà intervenir un enviament si veiem inconsistències amb el nombre de dosis que s'haurien de quedar a la UE», apunten fonts comunitàries.

Tot i això, cal destacar que les exportacions de vacunes per «motius humanitaris» estaran exemptes de la restricció que s'aplicarà a partir de divendres i que durarà almenys fins a finals de març. Des de la Comissió Europea neguen que sigui una «prohibició d'exportació» de vacunes i defensen que només volen «controlar» quines quantitats de cada companyia van a parar a altres països. També asseguren que la mesura no va dirigida en contra de cap farmacèutica en particular, si bé el mecanisme s'ha proposat arran del conflicte amb AstraZeneca pel retard en les entregues.

«Si les dosis s'entreguen, no hi haurà problemes amb l'exportació», avisen fonts comunitàries. D'entrada, la mesura només afectarà les vacunes i no a les substàncies que la componen. Per cada enviament, les farmacèutiques hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis exporten i a quins països. Aquestes donaran llum verda o no a l'exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea.


Comentaris

envia el comentari