Primer pla del braç d'una persona posant gasolina a un cotxe

Revés inesperat per als catalans que tenen un cotxe dièsel

El preu de la gasolina continua pujant

Catalunya està patint clarament les conseqüències de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Semblava que vèiem molt de lluny el conflicte bèl·lic, però ens ha esquitxat, i molt. Ara, el país ha de fer front a una situació força complicada.

Es tracta d'un descens econòmic a tot el territori, que, com sempre, pateixen tots els ciutadans. Els llocs que s'han vist més afectats són els supermercats i les gasolineres, que han encarit els preus dels productes de manera dràstica.

Surtidor gasolina
El preu del carburant no para de pujar des que va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna | Canva

Actualment, moltes famílies ho estan passant molt malament per a arribar a final de mes. I les notícies que venen ara no són per a llançar coets, ni de bon tros. Es tracta dels cotxes dièsel, que han experimentat un augment en els costos.

Per primera vegada a la història

Tot i el lleuger respir que celebràvem la setmana passada, el preu del carburant ha anat pujant. Després que el govern anunciés que a partir de demà moltes gasolineres hauran d'aplicar un descompte de 20 cèntims al preu del carburant, les estacions de servei s'han volgut curar en salut.

Per tant, el pla de recuperació econòmica, que entrarà en vigor demà, 1 d'abril, podria no ser del tot eficient. Aquí ningú vol sortir malparat, i l'economia del país es veu greument afectada.

N'és una prova el que ha passat recentment. Per primera vegada a la història, el combustible dièsel ha superat el cost de la súper 95. El gasoil, que es caracteritzava per tenir un preu inferior al de la gasolina, ha anat pujant de preu a poc a poc.

Actualment, el dièsel ha arribat a 1,837 euros per litre de mitjana a causa de l'augment del preu en un 2,28%. D'altra banda, la gasolina es queda en 1,818 per litre, ja que aquesta setmana el preu només ha augmentat un 0,28%.

Les comparacions són odioses

Si comparem el preu del combustible de fa un any amb el d'ara, només aconseguirem deprimir-nos. Després de la guerra a Ucraïna, el carburant s'ha encarit estrepitosament i ha fet tremolar l'economia de Catalunya.

Per a ser més exactes, si volem omplir un dipòsit de 55 litres, hem de pagar gairebé 100 euros. Anteriorment, costava 27,5 euros menys si era gasolina i 36,3 euros menys si era gasoil. Respectivament, un 37,88% i 55,93% menys que ara.

Els dos motius pels quals s'ha disparat el preu del dièsel són molt senzills. El primer ha estat clarament la guerra a Ucraïna. I el segon és que el gasoil continua sent el carburant dominant al parc automobilístic català, per això, en temps d'escassetat d'oferta, es dispara el preu.

Quan baixarà el preu de la gasolina?

Tot i que el pla de recuperació econòmica s'activarà a partir de demà, la ciutadania no està del tot satisfeta. I és que la petita 'trampa' que han fet les gasolineres provoca que aquest descompte sigui pràcticament ínfim.

Imatge d'un treballador subjectant una mànega d'una benzinera
El carburant cada dia és més car, i l'economia catalana se n'ha ressentit | Canva

Tot i això, el final del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna seria la clau per a celebrar un descens dels preus del carburant i la tornada a una hipotètica normalitat econòmica. Caldrà esperar a veure com evoluciona la guerra i després esperar que les autoritats prenguin les mesures que corresponguin.

Mentrestant, la població catalana pateix aquest encariment del preu del combustible, que fa que la vida cada sigui més difícil.