Les bactèries dels vàters es veuen molt reduïdes amb aquest esprai

Un revolucionari esprai permet reduir a la meitat l’aigua que gastem quan anem al vàter

Es calcula que gastem 6 litres d’aigua cada cop que estirem de la cadena. Aquest invent pot reduir el consum en un 50% i evitar malalties infeccioses

L’aigua és un bé molt preuat que, amb la previsió de sequeres més severes en un futur a causa del canvi climàtic, haurem de cuidar encara més. Una de les accions quotidianes que més aigua gasta és quan estirem de la cadena del vàter, gest que consumeix prop de 6 litres en pocs segons. Per aquesta raó, un nou invent permet reduir molt aquesta despesa. 

Es tracta d’un esprai revolucionari que s’aplica al vàter en dos passos. El primer consisteix en l’aplicació abans de fer les nostres deposicions, creant una superfície llisa i repel·lent al líquid, ja que el producte està creat a partir de polímers empeltats molecularment. Seguidament, es forma una espècie de capa amb pels més prims que els humans, moment en què s’aplica un segon esprai que converteix la superfície en ‘súper’ lliscant. 

«Quan posem aquest recobriment en un inodor en el laboratori i bolquem la matèria fecal sintètica en ell, aquesta simplement llisca cap avall i res s’enganxa al vàter», explica a ‘Phys.org’ el coautor del producte, Jing Wang. Un cop s’han fet les deposicions, tot queda immers al fons de l’inodor, i quan estirem de la cadena tan sols necessitem la meitat d’aigua que utilitzem ara  per aconseguir que desapareixen les restes cap a les canonades.  

L’invent ha estat batejat amb el nom de ‘superfície llisa impregnada de líquid (LESS)’  i ha estat desenvolupat per un grup d’investigadors de la ‘universitat Estatal de Pennsilvanià (Estats Units). L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Nature Sustainability’ en el marc del Dia Mundial del Vàter que se celebra aquest dimarts. 

Les bactèries dels vàters es veuen molt reduïdes amb aquest esprai
Els bacteris dels vàters es veuen molt reduïdes amb aquest esprai | Arxiu

El producte pot durar fins a 500 vegades i evita infeccions

Segons els seus impulsors, aquest esprai pot aguantar a dins del vàter fent la seva funció fins a 500 estirades de cadena  i, per tant, estem parlant d’una iniciativa molt favorable per al medi ambient i econòmicament viable. El recobriment del producte tarda tan sols 5 minuts en fixar-se a la superfície de l’inodor.

Més enllà de l’estalvi i la millora mediambiental que implica aquest esprai, també destaca el fet que el nou producte elimina eficaçment els bacteris, evitant així infeccions i malalties que poden provocar greus problemes de salut, així com la mala olor que emeten aquests objectes quan estan bruts.

Una solució per als països subdesenvolupats

També és molt important el fet que aquest producte es pot aplicar i és útil en vàters que no funcionen amb aigua, com per exemple els dels països subdesenvolupats. Això pot millorar molt la salubritat i la higiene dels habitatges pobres, on moltes malalties s’agafen per culpa de la brutícia al lavabo, especialment els nens. «El nostre objectiu és portar aquesta tecnologia al mercat per tal que tothom se’n pugui beneficiar», conclou Wang.