Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge de Javier Zulueta i un carrer amb gent amb mascareta

La revolucionària teoria de l'expert Javier Zulueta sobre òmicron: «Sí, això s'acaba»

Javier Zulueta, un pneumòleg molt prestigiós, creu que la fi de la pandèmia és molt a prop: «És possible que s'acabi»

Òmicron és esperança. Sí, no torneu enrere; ho heu llegit bé. Com a mínim, així ho veu Javier Zulueta, un prestigiós pneumòleg del Mount Sinai Hospital de Nova York. Segons ell, l'eclosió de la variant òmicron —que causa estralls a Espanya— és el principi del final.

«Tinc la impressió que òmicron posarà fi a la pandèmia. La taxa d'infeccions és brutal, però la majoria amb quadres molt, molt lleus. A Sud-àfrica, la incidència està baixant igual de ràpid que va pujar. Això s'acaba».

Sense matisos ni mitges tintes. Ens remuntem al 23 de desembre. Espanya es preparava per un Nadal tumultuós, i Zulueta va publicar un tuit tant esperançador com impredictible. Ara, en una entrevista al 'Huffington Post', l'expert ha donat més pistes sobre la seva teoria tan prometedora.

«El final de la pandèmia, no del virus»

El doctor, nascut a Navarra, ho té clar: haurem d'aprendre a conviure amb el virus, ja que no desapareixerà de cop i volta. «Pot ser el final del que coneixem com a pandèmia, no del virus. Cal fer bé aquesta distinció», diu.

Tot i així, òmicron —com ja va defensar per Nadal— pot significar un abans i un després. «Crec que després d'aquesta onada, hi haurà tanta immunitat produïda per la ràpida expansió del virus, que és possible que s'acabi la pandèmia», insisteix.

Una dona amb mascareta caminant pel carrer
No ens hem de confondre: la covid-19 seguirà amb nosaltres | EP

Però compte, no és un adeu definitiu. Zulueta creu que possiblement conviurem amb la covid-19 durant anys: «Una pandèmia és un nivell d'expansió d'una infecció mundial, i una altra cosa és un virus que pot persistir durant molts anys o per sempre i que cada any vagi produint brots i calgui vacunar-se. És possible que el coronavirus arribi a aquest estat».

El mirall de Sud-àfrica

I és que va ser allà, a Sud-àfrica, on va sorgir òmicron. La baixa taxa de vacunació d'aquest país va ser un dels detonants del posterior sorgiment d'una variant que s'expandia de manera rapidíssima.

Un dia es va detectar en uns quants joves, i l'endemà ja s'havia estès per tot el món. I, si bé és cert que al principi alguns agosarats van pronosticar que òmicron podria tenir la capacitat de 'reiniciar' la pandèmia, també ho és que al final aquesta previsió es va quedar a mig camí.

Un sanitari fent un test de covid-19 a un home
La variant òmicron és molt infecciosa i està causant estralls a Espanya | Pixabay

La variant òmicron és molt infecciosa, però no tan virulenta com, per exemple, ho era la delta. Així doncs, som al principi del final, segons diversos experts.

«Això s'acaba»

I és que Javier Zulueta no està sol. Viròlegs com Adolfo García Sastre o Ana Fernández Sesma, companys seus al Mount Sinai, recolzen la seva teoria.

«Després d'escoltar-los a ells, jo dic que això s'acaba. Ens han ensenyat que els virus van mutant cap a formes més transmissibles i més lleus, quant a la gravetat que produeixen. Això és el que estem veient amb òmicron», diu Javier.

I, per a ratificar aquesta hipòtesi, Zulueta es recolza en les dades que Sanitat ofereix dia rere dia. «El nombre de casos, comparat amb el que hi havia amb les variants anteriors, és elevadíssim, però la taxa d'hospitalització és molt més baixa», sosté.

Tot i això, el doctor fa una última advertència: «Els hospitals se segueixen saturant, i això no ho podem ignorar, però hi ha l'esperança que els casos baixin ràpidament, com va passar a Sud-àfrica».

No, la guerra no s'ha acabat

Però no està tot dit. Ni de bon tros, ja que les xifres del Ministeri de Sanitat ho demostren. Espanya és el quart país amb més contagiats declarats d'òmicron, i ara s'ha batut un nou rècord de mortalitat: un total de 284 morts des de l'últim balanç. La xifra més alta en els últims deu mesos.

I per a més inri, ara arriben setmanes clau: «És possible que més de la meitat de la població europea s'encomani en les properes sis-vuit setmanes».

Així que no, encara no s'ha acabat la guerra contra òmicron. Haurem de lluitar una mica més.