Quim Torra, el dia del seu nomenament, amb els Mossos d'Esquadra

Riba-roja d'Ebre es reivindica al Parlament davant el menysteniment de Torra

Representants de Riba-roja Decideix volien lliurar al president un manifest i el mig miler de firmes recollides a favor del dipòsit

Una comitiva d'una trentena de veïns i veïnes de Riba-roja d'Ebre amb el seu alcalde Antoni Suárez al capdavant, s'han concentrat aquest matí a les portes del Parlament i del Palau de la Generalitat per fer arribar al president Quim Torra un manifest i mig miler de signatures recollides aquestes darreres setmanes a favor del dipòsit de residus industrials que es vol instal·lar al terme municipal del poble de la Ribera d'Ebre.

Aquesta concentració on hi havia una representació de la Plataforma Riba-roja Decideix ha fet aquest gest i s'han presentat a Barcelona amb el missatge «Som Riba-roja d'Ebre i volem decidir». A més, aquest dijous, 9 de maig, l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antoni Suárez, s'havia de reunir amb el president Quim Torra, però aquest, per tercera vegada, ha ajornat la reunió.  Davant la negativa i per expressar el seu desacord en els gestos del Govern per aturar el projecte de l'abocador, els veïns s'han plantat al Parlament. 

Durant la concentració, els veïns i veïnes del municipi de la Ribera d'Ebre, presentaven pancartes en contra del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, titllant-lo de «mentider» i demanant la seva dimissió. 

manifestació riba-roja d'ebre
Representant de Riba-roja Decideix volien lliurar al president un manifest i el mig miler de firmes recollides a favor del dipòsit | cedida

 

Llegiu el manifest «Som Riba-roja d'Ebre i Volem decidir»: 

Som Riba-roja d’Ebre, un poble de 1.100 habitants integrat a la comarca de la Ribera d’Ebre, amb un passat agrícola però un present industrial des de mitjans del segle passat.

El nostre canvi de model econòmic, d’agrícola a industrial, comença amb iniciatives energètiques (Indústria Electroquímica, Hidroelèctrica, dos reactors nuclears, parcs eòlics i parcs de plaques solars) que van afavorir, i encara avui afavoreixen, tot el país. Des de la comarca de la Ribera d’Ebre actualment es produeix el 90% de l’energia de Catalunya.

Actualment, al nostre poble hi ha una nova oportunitat d’infraestructura de país:  Dipòsit controlat de residus industrials de tipus II (no tòxics) i el Centre de Revalorització de residus de les Valls.

Aquesta indústria representa pel poble de Riba-roja d’ Ebre una oportunitat de creixement que no podem, ni volem, deixar escapar davant l’absència d’alternatives de model econòmic realista i viable tant per a nosaltres com per a tots els pobles veïns de la comarca.

L’evidència de falta de models econòmics alternatius a l’industrial és la constant despoblació del nostre poble (extensiva a tota la comarca). En tan sols tres anys hem perdut 200 habitants (no famílies) i aquest any no s’espera cap naixement.  

Unes dades que parlen per sí soles i, no deixen marge a la interpretació. A aquestes se li sumen un sentiment d’oblit i abandonament davant la falta d’inversió en carreteres i comunicació que afecta a la vida diària dels nostres veïns.  

Riba-roja d’Ebre vol decidir però sobretot vol viure, i sent realistes, vivim en un país industrial que necessita d’aquest tipus d’infraestructures de gestió de residus.

Per tant, no entenem com un projecte amb un recorregut de més de 10 anys i, després de la concessió de llicències i permisos per part de la Generalitat, ara la mateixa Generalitat vulgui paralitzar-lo, al·legant que hi ha alternatives econòmiques (agrícoles i turístiques) que nosaltres sabem de primera mà que no existeixen.