Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Miravet de nit

La Ribera d'Ebre: viure vora el riu

Una comarca on el riu Ebre esdevé omnipresent, tant històricament com paisatgísticament

La comarca de la Ribera d’Ebre és un escenari històric complet, amb vestigis patrimonials de gran rellevància que alhora conviuen en un espai rural i natural de gran bellesa. Un territori on el riu Ebre esdevé omnipresent tant històricament com paisatgística.

El Miravet Medieval

El nucli antic del poble de Miravet és una de les postals més belles del país. Les cases, a tocar mateix del riu Ebre, escalen les roques i els penya-segats fins a trobar l’imponent castell templer, una joia de l’arquitectura romànica de transició del segle XII, que s’ha convertit, sense desmèrit, en un dels monuments més coneguts i admirats del Principat.

Al centre del Cap de la Vila, l’Església Vella ha recuperat la seva esplendor després de la destrucció parcial que va patir durant la Guerra Civil. Un temple renaixentista de finals del segle XVI, que ha esdevingut un centre cultural que acull tota mena d’exposicions i activitats. Un punt d’interès que alhora esdevé un mirador privilegiat sobre el riu Ebre.

Castell de Miravet, sobre l'Ebre
Castell de Miravet | Turisme Ribera d'Ebre

El conjunt patrimonial de Miravet es complementa d’un entramat de carrerons laberíntics típicament medievals, amb trams coberts per les mateixes cases, drassanes ancestrals i antics camins empedrats, que traslladen els visitants al passat.

Els vestigis de la Batalla de l’Ebre

L’episodi més llarg, sagnant i transcendental de la Guerra Civil espanyola, la Batalla de l’Ebre, va tenir en la Ribera de l’Ebre el punt central del front; primerament el 25 de juliol del 1938, quan l’exèrcit republicà va trencar les línies defensives de l’exèrcit franquista; i després durant la invasió dels sublevats, una batalla de desgast de més de cent dies que culminà amb la derrota de la República a Catalunya.

D’aquesta manera, la Ribera d’Ebre esdevé la comarca que conserva el patrimoni més notable i tangible relacionat amb aquesta batalla.

En destaquen especialment les trinxeres de Berrús, les quals conserven bona part de les seves estructures; el búnquer dels Reguers i el campament del XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, a Ascó; els refugis antiaeris de la Font Gran de Benissanet i el de Flix, que guanya molt d’interès pel fet d’estar museïtzat; o l’impacte directe dels mateixos atacs en cases i edificis de totes les poblacions, des del castell de Móra d’Ebre, a l’església vella i el nucli antic de Garcia.

Endemés, en els darrers anys, Flix ha intensificat la seva aposta per recuperar la memòria històrica d’aquest conflicte, recreant de manera fidedigna el final de la batalla de l’Ebre al municipi. Una proposta que es pot ampliar amb diverses rutes i visites guiades pels espais més rellevants del front.

Recreació de la Batalla de l'Ebre a Flix
Recreació de la Batalla de l'Ebre a Flix | Turisme Ribera d'Ebre

Els tresors naturals de la Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre amaga un dels entorns naturals més desconeguts i especials del Principat. El riu Ebre i les serralades prelitorals que el travessen, l’envolten i li canvien el curs, han creat una gran diversitat de paisatges i ecosistemes que alhora es troben amb un mosaic de conreus agraris que quan arriba el bon temps es transformen en un esclat d’olors i color.

En destaca molt especialment la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix; un espai fluvial amb illes i una zona d’aiguamolls que compta amb una important colònia d’aus i cavalls salvatges, entre d’altres, que es poden observar i conèixer a través d’itineraris senyalitzats i un centre d’interpretació. 

Més allunyats del riu, mereixen una especial atenció els espais naturals formats pels principals contraforts muntanyosos que encaixen la comarca: La Serra de Llaberia, les muntanyes de Tivissa - Vandellòs o la serra de Cardó. Unes serres que comparteixen el fet de ser espais naturals accessibles de gran bellesa i alhora resten desconeguts i poc concorreguts; ideals per les excursions a peu, en bicicleta o cavall.

Tivissa

Amb un dels nuclis antics més atractius i ben conservats de la comarca, Tivissa és un entramat de carrers i carrerons carregats d’encant i misteri. Casalicis de mig mil·lenni de vida, la plaça del Mercat o l’antic castell transporten els visitants en plena Edat Mitjana; mentre que l’església Arxiprestal de Sant Jaume esdevé un recinte de culte majestuós i singular on es barregen els estils gòtic, renaixentista i barroc.

Panoràmica de Tivissa
Panoràmica de Tivissa | Turisme Ribera d'Ebre

Un atractiu patrimonial incomparable que no s’acaba en el passat Medieval, sinó que troba al terme municipal els tresors més importants de la protohistòria i la prehistòria comarcal; acollint el poblat iber del Castellet de Banyoles i les pintures rupestres de Font Vilella.

Altres espais d’interès

Móra d’Ebre, la capital de la Ribera d’Ebre és, més enllà d’aglutinador de serveis comarcal, un nucli d’especial interès pel seu patrimoni cultural. Les restes del castell destruït doten de personalitat el municipi, alhora que són el punt de partida d’un nucli antic de carrerons estrets, ermites i molta història.

D’altra banda, la importància del conflicte carlí a la comarca, es fa evident a la mateixa Móra d’Ebre, on resta en peu la torre fusellera, centre d’interpretació d’aquesta època. Tanmateix, el castell carlí de Flix, recentment restaurat i visitable, és la fortalesa més rellevant del conflicte monàrquic al territori. 

Com ja hem esmentat, la presència iber és d’especial rellevància a la comarca, tant en l’establiment ibèric de Sant Miquel, a Vinebre; com en el poblat ibèric del Castellet de Banyoles, a Tivissa. Uns jaciments de gran importància arqueològica interpretables a l’Espai Ilercavònia de Tivissa, i que alhora, esdevenen part d’un paisatge natural de gran bellesa.