Com cada any a Reus, durant la festivitat de Tots Sants i Difunts se celebren les tradicionals rifes de confitura i panellets en diverses entitats de la ciutat. Aquesta és una activitat arrelada a la capital del Baix Camp des del segle XIX i consisteix a repartir dolços, begudes i tota mena d’obsequis entre els participants a ritme del característic so de les boles. Les associacions reusenques organitzen les rifes a les seves seus i amb el crit «Va bola!» sortegen els diferents lots amb l’objectiu de recaptar diners. Actualment, l’Orfeó Reusenc és l’entitat més antiga que duu a terme aquesta activitat ja que la celebra des del 1926, ara fa 93 anys.
[predef]reus-144[/predef]
La Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia i el Centre d’Amics de Reus també organitzen la rifa de confitura de panellets durant el dia d’avui. Per una altra banda, el Bou de Reus també en va celebrar una aquest passat dimecres 30 d’octubre al Casal Despertaferro. D’altres entitats que han organitzat rifes en els darrers anys són: Xiquets de Reus, El Círcol, el CF Reddis, el Reus Deportiu, el CN Reus Ploms o els Cavallers del Sant Sepulcre entre d’altres.
Quin és el funcionament de les rifes de confitura i panellets?
Per poder realitzar una rifa de confitura i panellets el primer que es necessita és un bombo amb vint boles numerades de l’1 al 20. A partir d’aquí, el funcionament és ben senzill. Els participants aposten per una de les xifres i mentrestant un dels organitzadors al crit de «Va bola!» extreu el número guanyador. Els que encerten el número tenen dret a emportar-se un dels nombrosos lots que hi ha com ara safates de confitura, plats de panellets, vi, ampolles de moscatell o cava.
Tot i això, cal destacar que al llarg dels anys ha canviat la metodologia de les rifes de confitura i panellets. En els seus inicis, es compraven les butlletes i es cantava el número i no va ser fins al segle XX quan es van començar a fer com un joc d’aposta oral. D’aquesta manera, en el moment d’encertar el número es dona un tiquet bescanviable pels productes que es sortegen. A més, és habitual que es puguin acumular tiquets per obtenir productes de major valor.
Les rifes de confitura i panellets van aparèixer al segle XIX a Reus
Les rifes de confitura i panellets són una tradició històrica de la capital del Baix Camp. Segons Carrutxa aquesta «era una pràctica molt arrelada, que arrenca probablement del moment en què, al segle XIX, cafès, societats i pastisseries rivalitzaven per atraure el públic amb el sorteig de ramellets, lots de dolços i confitura, o figures».
De fet, l’associació reusenca destaca que «les referències a la premsa sobre aquestes rifes són molt nombroses, permeten constatar-ne l’evolució i malgrat les circumstàncies no deixen de fer-se». A més, assenyala que «fins i tot l’any 1936, malgrat la revolució, la rifa continua, en aquest cas organitzada per Socors Roig Internacional. També després de la Guerra Civil la tradició es manté.
Encara que la rifa de confitura i panellets és una activitat molt arrelada a la cultura popular de la ciutat de Reus, en altres indrets de Catalunya també s’ha anat realitzant. Riudoms, La Selva del Camp o Barcelona, ja feien aquestes rifes però a Reus va constituir una tradició que encara es du a terme. Sobretot va tenir el seu moment d’alta activitat a principis del segle XIX, fins i tot quan l’estat espanyol va intentar prohibir que es portessin a terme.
L’any 1927 el govern de l’Estat va intentar prohibir la rifa
Aquest fet es va ocasionar a causa del govern espanyol, que en aquella època tenia el monopoli de les loteries i per tant, la rifa de la confitura i panellets la consideraven il·legal. Tot i això, com que es tractava d’una activitat tan tradicional a la capital del Baix Camp es va seguir fent. Fins i tot l’Ajuntament de Reus, després d’una recollida multitudinària de firmes, va donar suport a la realització de les rifes per Tots Sants amb l’objectiu de no perdre la tradició i deixar els reusencs i reusenques sense aquesta activitat.