Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Rifa de la Confitura, dos segles repartint lots a Reus per Tots Sants

Les entitats reusenques organitzen rifes el dia dels difunts de lots dolços i licors

El lot de productes d'una Rifa de Confitura a l'Orfeó Reusenc
El lot de productes d'una Rifa de Confitura a l'Orfeó Reusenc | Cedida

 

Per Tots Sants les activitats són molt diverses, però una de les més arrelades a la ciutat des del segle XIX ha estat la Rifa de la Confitura que es duia a terme el dia dels difunts. «Va bola!», amb aquesta frase comença la tradicional iniciativa, que es duia a terme a les seus de les entitats locals, amb el principal objectiu de recaptar diners pel finançament de l'entitat.

«Va bola!», La Rifa de la Confitura de Reus

Històricament aquesta activitat anava de la mà dels cafès de Reus, societats, pastissers i confiters del municipi que aprofitaven les dates de Tots Sants per realitzar una rifa sortejant els seus dolços, i amb el propòsit d'atraure més clients als seus establiments. Però a meitats del segle XX, les pastisseries ja van deixar de fer les Rifes de la Confitura deixant-li el relleu a les entitats reusenques.

Imatge d'una de les Rifes de la Confitura celebrades al Casal Despertaferro
Imatge d'una de les Rifes de la Confitura celebrades al Casal Despertaferro | Cedida

 

La Rifa com un joc d'aposta oral 

La metodologia de les Rifes de la Confitura, mai ha estat la mateixa. Abans es compraven les butlletes i es cantava el número. Posteriorment, ja al segle XX es van començar a fer com un joc d'aposta oral. Per cada pilota que surt del bombo hi ha una llista de 20 números, i s'aposta al número que es creu que sortirà. Un cop ha sortit el número, es torna a posar i es remena per fer la següent tirada. Amb el número guanyador, es dóna un tiquet bescanviable pels productes que se sortegen. També es poden anar acumulant els tiquets per obtenir productes de major valor.

Imatge dels productes que es sortejaran a la rifa «... I va de bola!» per Tots Sants a Reus.
Imatge dels productes que es sortejaran a la rifa «... I va de bola!» per Tots Sants a Reus. | Orfeó Reusenc

 

Antigament també es feia a altres municipi

Encara que la Rifa de la Confitura és una activitat molt arrelada a la cultura popular de la ciutat de Reus, a altres indrets de Catalunya també s'han anat realitzant. Riudoms, la Selva del Camp o Barcelona, ja feien aquestes rifes però a Reus va constituir una tradició que encara es du a terme. Sobretot va tenir el seu  moment d'alta activitat a principis del segle XIX,  fins i tot quan l'estat espanyol va intentar prohibir que es portessin a cap.

L'any 1927 l'Estat espanyol va intentar prohibir la rifa

Aquest fet es va ocasionar a causa del govern espanyol, que en aquella època tenia el monopoli de les loteries i per tant, la Rifa de la Confitura la considerava il·legal. Donat que la iniciativa de la Rifa de la Confitura, era una activitat tan tradicional a la capital del Baix Camp, tot i la prohibició, es va seguir fent. Fins i tot l'Ajuntament de Reus, després d'una recollida multitudinària de firmes, va donar suport a la realització de les rifes per Tots Sants,  perquè no es perdés la tradició i no deixar als reusencs i reusenques sense aquesta activitat.
 
Enguany el Casal Despertaferro no realitzarà la Rifa de la Confitura
Enguany el Casal Despertaferro no realitzarà la Rifa de la Confitura | Cedida

 

La gent anava recorrent els establiments de Reus on es feien les Rifes de la Confitura, d'un lloc a un altre per anar seguint-les i els pastissers les feien a la plaça del Mercadal. Se sortejaven els ramellets  — composts per panellets, fruita confitada, dolços, licors o vermut de Reus, entre altres coses—.

L'Orfeó Reusenc, un mite de la Rifa de la Confitura

Són moltes les entitats de Reus que van portar a cap la iniciativa de la Rifa de la Confitura, fins al punt que es feien més d'una trentena de rifes a la ciutat el dia de Tots Sants. Els Xiquets de Reus, El Círcol, el C.F Reddis, el Reus Deportiu, el CN Ploms, i els Cavallers del Sant Sepulcre, han aprofitat aquesta iniciativa per reunir als seus socis amb l'excusa de la rifa. Però l'entitat més antiga que duu a terme la rifa és  l'Orfeó Reusenc, que porta gairebé un centenar d'anys fent-la,  concretament 92 anys.

Enguany es podran assistir a les Rifes de la Confitura amb l'Orfeó Reusenc, amb la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, i com a novetat d'aquesta edició s'hi sumen el Centre d'Amics de Reus, que recupera enguany la tradició amb l'excusa de reunir als socis i amb el desig que tot surti bé per poder-ho fer l'any vivent. Una altra novetat és que el Casal Despertaferro, enguany no realitzarà la rifa per falta de personal en caure en pont Tots Sants.