Laboratori de l'Hospital Clínic on es fan les proves del coronavirus

Afirmen que el sistema sanitari català col·lapsarà en pocs dies a causa del coronavirus

Els hospitals ja destinen el 75 % de les UCI a malalts de coronavirus

La crisi del coronavirus deixa un balanç provisional, aquest dijous 26 de març, de més d'11.000 contagis i 672 morts a Catalunya. Un dels principals focus de contagi, segons assenyalava el conseller Miquel Buch i el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, és Igualada i la Conca d'Òdena, motiu pel qual el Govern de la Generalitat demanava l'enduriment del confinament en aquesta regió.

En el conjunt del territori català, el nombre d'infectats no para de pujar a mesura que l'epidèmia s'apropa al pic de contagis. Malgrat les mesures del govern central, els sanitaris catalans segueixen advertint del risc real de col·lapse del sistema sanitari, agreujat per la manca de recursos. En aquest sentit, ha transcendit aquest dijous que els tests de diagnòstic ràpid importats de la Xina no funcionen bé.

«Estrès» en el sistema sanitari català

La consellera de la presidència i portaveu del govern, Meritxell Bundó, ja advertia la setmana passada de l'elevat «estrès» que suportava la sanitat pública catalana i el risc de col·lapsar si no es prenen mesures dràstiques. Un dels factors més preocupants és la manca d'Unitats de Cures Intensives (UCI) als hospitals, que ja destinen el 75% d'aquests espais a malalts de coronavirus.

En qualsevol cas, fonts del govern i del sistema sanitari afirmen que la principal arma per combatre l'expansió del Covid-19 segueix sent el confinament de la població i el respecte de l'estat d'alarma. Per aquest motiu, el govern central ha aprovat aquest dijous la pròrroga del decret d'alarma 15 dies més, amb 321 vots favorables i 28 abstencions, les dels 3 partits independentistes catalans i EH Bildu.