Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya.

Els experts avisen: Els riscos que comporta que els contagiats votin presencialment

La majoria dels especialistes coincideixen que celebrar eleccions ara és inapropiat i que, per no discriminar el dret a vot dels positius, s'haurien d'haver ajornat els comicis

Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya.
Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya. | ACN

El pròxim diumenge hi haurà eleccions a Catalunya per configurar el Parlament. En plena pandèmia, hi ha hagut molts debats sobre la conveniència o no de celebrar la cita electoral ara. De fet, la situació actual havia empès el Govern a ajornar els comicis al maig, però judicialment es va tombar el decret que les ajornava i, per tant, finalment se celebraran el 14 de febrer.

En aquest debat s'ha de tenir en compte dos factors: la salut pública i el dret de votació dels ciutadans. Com és lògic, el sector científic ha demanat que prevalgui la salut pública i se suspenguin els comicis, ja que, per moltes mesures de seguretat que s'apliquin als col·legis, el risc de contagi sempre hi serà. Finalment, però, s'ha imposat el dret a votació que tenen les persones i diumenge hi haurà eleccions. Els positius per Covid-19 podran anar a votar de 19.00 a 20.00 hores, que serà el moment en què se subministrarà als membres de la mesa un Equip de Protecció Individual (EPI) per poder-se'l posar i evitar qualsevol mena de contacte amb els positius.

La idea no ha acabat de fer el pes a alguns dels científics més destacats del nostre país, com ara Oriol Mitjà. N'hi ha més que es mostren en aquesta línia i així ho ha recollit 'RAC1', parlant amb alguns d'ells.

Miquel Pujol, metge de malalties infeccioses de l'Hospital de Bellvitge admet que «el que és adequat és que els positius en Covid-19 estiguin confinats per evitar la transmissió a altres persones. Des del punt de vista sanitari no és recomanable que les persones amb menys de 10 dies d’infecció per Covid-19 vagin a votar al col·legi electoral» però recorda que també «hi ha el dret a vot en unes eleccions, i és difícil de compaginar». Per això, aposta per «minimitzar al màxim el risc de transmissió» i creu que, si els positius «voten en una franja determinada, l’última, i les persones de la taula estan equipades amb els EPI adequats i se’ls fa un entrenament de com utilitzar-los, crec que el risc de transmissió -no és inexistent- però és baix».

El problema del infectats sense diagnosticar

El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, afegeix l'alerta que «el més important és que aniran a votar persones que tenen la malaltia i no estan diagnosticades». A més de reconèixer que «el moment actual no és idoni per a fer les eleccions», adverteix que «té més risc la votació en el seu conjunt que no pas la votació dels positius».

I és, en aquest sentit, Almirante creu que s'està xocant amb un altre dret individual. «No s’ha parlat de la qüestió discriminatòria. Una persona s’ha d’identificar com que té una malaltia per anar a votar i es perd el dret a la intimitat. Això pot estigmatitzar els positius i crear l’efecte contradictori: que els infectats no ho diguin. No hem d’analitzar si ha de votar o no un col·lectiu determinat, sinó si s’haurien de fer les eleccions ara», sentencia.