IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els riscos que pot implicar dutxar-se

Segons ha conclòs un estudi de la universitat de Colorado, un gest tan quotidià com dutxar-se pot implicar greus riscos per la salut.

El peligro que implica un gesto cotidiano
El perill que amaga un gest quotidià | Pexels

Investigadors de la Universitat de Colorado, als Estats Units, han proposat una teoria que indica que prendre una dutxa pot comportar greus riscos per la salut. Els responsables serien els microbacteris que contenen les carxofes de les dutxes. La raó és que els microorganismes formarien colònies que incrementarien el risc de patir infeccions pulmonars, segons ha avançat 'España Diario'.

En paraules de Noah Fierer, un dels autors de l’estudi: «Hi ha un món microbià fascinant que prospera a la carxofa de la seva dutxa i vostè pot estar-hi exposat cada cop que es dutxa».

Un estudi realitzat a Europa i Amèrica

L’estudi, que s’ha publicat a la revista 'mBio', es basa en mostres de 656 llars tant dels Estats Units com de diversos països europeus, i mostra com els capsals de les dutxes contenen, generalment, una gran quantitat de colònies bacterianes.

L'estudi compta amb proves científiques
L'estudi compta amb proves científiques | CatalunyaDiari.cat

Tot i això, comparant els resultats obtinguts als dos continents, els científics han conclòs que el risc de contraure una malaltia d’aquesta manera és major als Estats Units que a Europa. I que, de fet, aquests microbacteris són més comuns i abundants precisament en aquelles regions on les afeccions pulmonars són més comunes, per exemple, en zones com Nova York, Florida o el sud de Califòrnia.

Tanmateix, el risc varia en funció de diversos factors que comprenen des de la composició de l’aigua o la localització geogràfica. A més a més, l’estudi conclou que les colònies bacterianes són majors en aigües municipals que en aigües provinents de pous. Així mateix, els investigadors apunten que una possible causa és el tractament i l’ús de desinfectants com el clor sobre les aigües.

La importància de la carxofa de la dutxa

Una de les conclusions més reveladores de l’estudi és que la mida de les colònies bacterianes depèn, també, del material amb què està feta la carxofa de la dutxa. I és que els investigadors han detectat menys bacteris en carxofes de dutxa fetes de plàstic que en carxofes de metall, i així ho han demostrat emprant regadores per fer l’experiment. 

Notícia Relacionada: «L'amiant i els perills que té per la nostra salut».

No obstant això, els autors han recordat que «no hi ha cap raó per témer la dutxa». Segons han assegurat, les accions, «des dels tipus de sistemes de tractament d’aigua que utilitzem fins als materials de les nostres canonades», poden «canviar la composició d’aquestes comunitats bacterianes» i reduir, d’aquesta manera, els riscos que suposen per la salut.


Comentaris

envia el comentari