Demà farà un mes de les imatges d'alegria i emoció viscudes a Riudecols, concretament a la planta d'Indústries Teixidó, on el número de la loteria de Nadal que jugava la plantilla va guanyar el primer premi. Abraçades, rialles i llàgrimes van córrer per l'empresa des del moment que es va saber que els havia tocat el 'Gordo', una alegria que, alguns, era la segona vegada que la vivien de manera consecutiva.
No van ser poques, les famílies del poble que ja van guanyar el primer premi l'any 2019, en aquell cas a través de participacions del Cachirulo de Reus. Enguany, de fet, alguns admetien, mig de broma, que no sabrien què fer-ne, dels diners del premi, perquè els forats ja els havien tapat l'any passat.
La diferència, expliquen, és que enguany, com que es tractava de dècims, es van cobrar «pràcticament l'endemà mateix», a diferència de l'any passat, quan es van haver de revisar totes les participacions que s'havien distribuït des del Centre Aragonès de Reus.
El sector de l'automòbil, principal beneficiat
Els carrers de Riudecols, passades aquestes setmanes, demostren que qui més qui menys ha sabut què fer-ne, del premi. «On s'ha notat més és amb els cotxes», expliquen alguns. «Però sense cap aberració tampoc», matisen altres. El cas és que, a les zones d'aparcament, s'hi poden veure força matrícules noves i turismes i utilitaris acabats de sortir del concessionari.
«I encara n'hi ha que estan esperant que els matriculin», afegeix un tercer veí del poble. Ha estat el sector que, per ara, més s'ha beneficiat d'aquest 'Gordo' de Nadal. La gran majoria dels cotxes són turismes i utilitaris, «d'alta gamma n'hi ha hagut algun, però molt poca cosa», aclareixen.
El sector immobiliari també ho hauria notat lleugerament, afirmen, però en una mesura molt menor. «S'ha comprat algun xalet, però poca cosa, la majoria per ara només s'han canviat el cotxe», sentencien al poble. Hi ha qui apunta que «la gent ha sigut prou prudent, no han corregut a cremar-ho tot».
Les restriccions i la pandèmia frenen la despesa
De fet, n'hi ha que especulen que precisament la pandèmia hi ha jugat un paper. Riudecols ha registrat, els darrers dies i setmanes, un increment notable en el risc de rebrot i el nombre de casos positius. «Amb tanta gent tancada a casa, tampoc han pogut anar a gastar-s'ho», comenten.
Tot i això, rebaixen la sensació de risc. En un dels establiments del poble, des de darrere el taulell s'explica que «som un poble petit, i només que tota una família s'hagi de confinar perquè ha tingut un cas, proporcionalment ja es deu notar». Entre això i les restriccions, doncs, consideren que serà els pròxims mesos quan es pugui acabar de notar la sort rebuda ara fa un mes.
En part, també, perquè el tòpic de tapar forats podria tenir encara més pes de l'habitual. Tal com ja recordaven el mateix 22 de desembre, la planta d'Indústries Teixidó, amb unes 450 persones a la plantilla, moltes de les quals veïnes del poble, havia viscut dos ERTO des de l'inici de la pandèmia.
Una situació que confiaven que s'arreglés amb el pas del temps i que, llavors, auguraven que es capgiraria més de pressa del previst. Unes previsions que, segons s'explica aquestes setmanes a Riudecols, s'han anat complint, i pandèmia a banda, han permès a tothom respirar més tranquil.