Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del logo de CaixaBank.

Roben els diners dels comptes: alerta entre els clients de CaixaBank per una estafa

Aquesta nova estafa està relacionada amb l''smishing', una pràctica de moda

Les autoritats cada cop estan advertint sobre més tipus d'estafes. En aquesta ocasió, però, ha estat CaixaBank, l'entitat bancària, l'encarregada d'avisar tots els seus clients sobre una nova estafa.

En aquest cas, es tracta d'una estafa molt nova que està relacionada amb l''smishing', una pràctica cada cop més habitual. Amb l'avanç de les noves tecnologies, els ciberdelinqüents han d'esprémer al màxim el cervell per aconseguir els diners de les seves víctimes.

El pitjor de tot és que ho aconsegueixen, ja que posen en funcionament mètodes cada vegada més variats. Per aquest motiu, cal estar alerta davant de qualsevol moviment o missatge sospitós. En cas contrari, les conseqüències poden ser terribles.

Així és la nova estafa que perjudica els clients de CaixaBank

La nova estafa sobre la qual ha advertit CaixaBank té estreta relació amb l''smishing'. Aquest és una pràctica que els ciberdelinqüents porten a terme suplantant la identitat de l'entitat bancària per robar les dades dels seus clients.

Imatge d'una dona amb el seu mòbil
L''smishing consisteix a suplantar la identitat del banc a través d'un missatge. | GETTY IMAGES

Els lladres usen un ham fals enviant un SMS fent-se passar pel banc. Al missatge de text, avisen que la persona que l'ha rebut ha fet una compra per valor de 986,45 €, segons l'última informació de l'entitat.

A l'SMS, a més, els delinqüents indiquen que, si el receptor del missatge no ha fet aquesta compra, ha de fer clic a l'enllaç que apareix al final. Aquest és el text complet: «Compra acceptada per un import de 986,45 euros. Si no ha estat vostè, segueixi els passos en aquest enllaç per cancel·lar-la».

Amb compte: mai punxes a l'enllaç adjunt

Una de les coses més importants que sempre cal tenir en compte és que, en el cas que el missatge compti amb un enllaç, mai no s'ha de punxar. Les autoritats avisen de la importància de tenir-ho en compte, ja que així es duu a terme l'estafa.

Els ciberdelinqüents estaran darrere d'aquest enllaç i, quan la persona faci clic, procediran a robar les dades bancàries personals de l'usuari. També poden infectar el telèfon mòbil amb qualsevol virus. Quan es tenen les dades, els delinqüents poden robar els diners de la víctima fent-se passar per ella.

L'SMS no és l'únic mitjà

Per fer aquest tipus d'estafes, cada cop més de moda, el missatge de text no és l'únic mitjà utilitzat pels ciberdelinqüents. Per la seva banda, tal com indiquen des de la Guàrdia Civil, també és comú que aquesta mena de pràctiques es dugui a terme a través del correu electrònic. Per aquest motiu, convé estar atent davant de qualsevol missatge sospitós que arribi a través d'aquestes dues vies.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Des de CaixaBank destaquen la importància de no fer clic als enllaços. | Getty Images

Consells de CaixaBank per evitar aquest tipus d'estafes

Per evitar aquesta estafa, al web de CaixaBank han decidit publicar una sèrie de consells. Així, tant els clients de l'entitat bancària com d'altres poden aprofitar les recomanacions per no caure en aquest tipus de pràctiques fraudulentes.

En primer lloc, des de l'entitat bancària aconsellen seguir sempre el sentit comú. És a dir, fer les comprovacions pertinents i no fer clic a qualsevol enllaç que arribi per aquests mitjans, SMS o correu electrònic.

També és recomanable desconfiar sempre de qualsevol empresa o inversor que asseguri obtenir una alta rendibilitat en poc temps. D'altra banda, recorden la importància de no donar dades ni claus bancàries.

Finalment, des de CaixaBank desaconsellen descarregar aplicacions per al mòbil o qualsevol altre tipus de programa quan ho demani un desconegut. D'aquesta manera, podràs mantenir-te més segur davant d'estafes com l''smishing' i altres de similars.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp