Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ple de l'Ajuntament de Roda de Berà

El ple de Roda de Berà rebutja la sentència del procés i demana la llibertat dels presos

La moció, presentada per ERC i JxRoda, es va aprovar gràcies al vot de qualitat de l'alcalde Pere Virgili

El ple de l'Ajuntament de Roda de Berà va aprovar, en la sessió celebrada el vespre d'aquest dimecres, dia 30 d'octubre, una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés independentista, dels quals també demanava la seva llibertat. La moció, que no és la que més de 800 municipis han aprovat els darrers dies derivada de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), també demanava l'amnistia per a presos i exiliats; el rebuig a la «violència dels cossos de seguretat de l'Estat» i el compromís amb el dret a l'autodeterminació com a solució per al conflicte polític.

La moció, aprovada gràcies al vot de qualitat de l'alcalde Virgili

La moció va quedar aprovada gràcies al vot de qualitat, afirmatiu, de l'alcalde Pere Virgili (Tria Roda). Hi va haver un empat previ, després que Tria donés llibertat de vot als seus regidors, així com també el PSC —tot i que els seus tres regidors van votar en contra. Així doncs, van votar a favor Pere Virgili, Frederic Royuela, Manel González i Gerard Solé (Tria); Eva Maria Giménez (ERC) i Albert Martín (JxRoda).

Sis vots que van empatar amb  sis més de contraris: Rosana Dorantes (Tria); Josep Antoni Benedicto, Laura Moya i Juan Pedro Labrador (PSC); Rafa Luna (PP) i Toni Bernal (Cs). L'abstenció de Maria Teresa Ferré (Tria) va propiciar l'empat a sis que va desfer, favorablement, el vot de qualitat de l'alcalde Pere Virgili.

Un debat entretingut

La discussió de la moció, proposada per ERC i JxRoda, va propiciar un debat entretingut, del qual no va participar Tria Roda en donar llibertat de vot als sis edils. Després de l'exposició d'Albert Martín (JxRoda), l'edil d'ERC Eva Maria Giménez va defensar que «cal tenir en compte quan dos milions de persones surten a votar» i va titllar la sentència de «abús de poder brutal».  «Parlin amb el cor, fugin de les directrius de partit, ningú no pot pensar que aquesta sentència és justa», va dir Giménez als seus companys de consistori.

Rafa Luna (PP) va titllar de «sectària» la moció presentada i va reconèixer que, «tot i que en el pla personal em dol veure antics companys del Parlament a la presó, la Justícia és la Justícia». «Hem de seguir pel camí de la convivència i la pau», va dir Luna. Des de Ciutadans, Toni Bernal va qualificar de «fal·làcies» diversos punts del text presentat. «Per què no condemnen la violència dels CDR? Per què parlen d'exiliats i no de pòfugs, alguns dels quals viuen molt bé?», es va preguntar.

Des de les files del PSC, Josep Antoni Benedicto va lamentar «la situació dels presos polítics», però alhora va explicar que «em va doldre l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, el 6 i 7 de setembre de 2017». «Santi Vila també està condemnat, per què no l'esmenten a la moció? Per què és un botifler com nosaltres?», va etzibar Benedicto. Roda, doncs, va acabar posicionant-se contra la sentència del procés i a favor de la fi de l'empresonament dels seus liders.