La fàbrica de somnis, o malsons segons el gènere cinematogràfic, ens ha regalat desenes d’espantoses escenes que de ben segur encara tenim enterrades entre les nostres pors més profundes. Però aquest terror, que tan bé recrea el setè art, a vegades s’ha viscut on no tocava: als platós.
Un dels casos més coneguts és de la mítica pel·lícula ‘L’Exorcista’, que va provocar tants ensurts davant la pantalla com darrere. Per començar, la producció es va endarrerir sis setmanes per culpa d’un incendi. N’hi hauria dos més durant el rodatge, per sort cap d’ells amb ferits.
En una època on tots els efectes especials eren mecànics, les coses van ser difícils pels actors: algunes escenes van ser gravades en cambres frigorífiques per crear una sensació realista de fred i, per culpa de les escenes més violentes, tant Linda Blair com Ellen Burstyn van patir lesions de columna permanents.
La marca del mal
Però ‘L’Exorcista’ no és l’únic llargmetratge de temàtica demoníaca en atraure la mala sort. Un altre bon exemple és ‘La llavor del diable’, dirigida per Roman Polanski, que va estar rodejada de misticisme i mals auguris. No va ajudar la seva estreta relació amb personalitats del satanisme com Aleister Crowley o Anton LaVey.
Per desgràcia la tragèdia més significativa va ser l’assassinat en mans de la família Manson de la dona del director, Sharon Tate. Un fet horrible però no únic entre les malediccions de Hollywood.
És probable que entre totes les produccions nord-americanes la més tocada per la mort fos ‘Poltergeist’. Durant les seves tres entregues van succeir moltes tragèdies, començant per la mort de l’actriu Dominique Dunne en mans de la seva parella.
Julian Beck i Will Sampson van ser els següents, aquest cop a causa de malalties, ambdós al voltant de l’estrena de ‘Poltergeist 2’. Però la mort més dolorosa va ser la de la jove Heather O’Rourke, protagonista del film. Amb només 12 anys va morir per culpa d’un paràsit intestinal.
Fantasmes a plató
‘Poltergeist’, però, també va fer honor al seu nom, i els fenòmens inexplicables van ser habituals durant el rodatge. Moviment d’objectes, llums que s’encenien i apagaven soles, i un cop més estranys focs de procedència desconeguda. El jove actor Oliver Robins va arribar a patir atacs de pànic a causa d’aquests fets.
Anys abans havia entrat amb lletres d’or a la llegenda negra el film ‘La profecia’. Sempre es destaquen sobre la maledicció d’aquesta pel·lícula els incidents amb els avions. En dos vols diferents que els portarien als estudis, un agafat per l’actor Gregory Peck i l’altre pel guionista (i creador del llibre original) David Seltzer, van caure amb poc temps de diferència dos llamps que van impactar de ple als aparells. Afortunadament no va passar res, però quedava una última bala per esquivar.
Ja avançada la gravació, Peck havia d’agafar un altre vol. Per fets que no han transcendit l’actor finalment cancel·là el bitllet. Aquesta coincidència li salvà la vida, ja que l’avió en què havia d’anar s'estavellà sense deixar supervivents.
La llarga ombra de la maledicció no s’aturà aquí: durant la gravació tots els animals que hi participaven van estar molt agressius. Uns gossos atacaren els seus ensinistradors, i un dels guardes del zoològic que apareixia a la pel·lícula va morir presa d’un lleó durant el rodatge.
Més enllà dels clàssics
Afortunadament la llegenda negra s’ha reduït als nostres dies. Això no evita que en els llargmetratges més actuals també hi succeeixin inexplicables fenòmens. Directors com James Wan han declarat haver tingut experiències paranormals durant la realització dels seus films.
Jennifer Carpenter, protagonista de ‘L’exorcisme d’Emily Rose’, es despertava totes les nits de rodatge a dos quarts de quatre de la matinada. No ho feia sola: el despertador saltava sense estar programat amb la cançó ‘Alive’ de Pearl Jam.
Curiosament una experiència semblant va viure Ryan Reynolds durant la gravació de ‘La morada del miedo’, època en què cada dia es despertava a les tres de la matinada. Sense ràdio ni despertador, el seu cos el despertava diàriament a la mateixa hora, tal com l’hi passava a un dels personatges de la pel·lícula.
El famós Jeffrey Dean Morgan també va explicar haver viscut fets confusos durant el transcurs de la producció de ‘The Possession’. Tot i ser un escèptic declarat, va reconèixer haver presenciat com les llums explotaven sense motiu i com dins de l’estudi hi havia corrents d’aire sense origen.
El que més mal de caps va portar a aquest film va ser un incendi espontani que cremà gran part de l’attrezzo, entre el qual hi havia una rèplica de la Caixa Dybbuk. Després de l’incident els actors no volien passar massa estona al voltant de la nova rèplica, no fos cas que la maledicció transcendís l’objecte original.