No és la primera vegada i tampoc serà l'última. Un fil de twitter ha tornat a despertar la polèmica a les xarxes socials pel disseny d’algunes de les rotondes de la ciutat de Reus. Totes elles formen part del paisatge urbà de la ciutat i de ben segur que en més d’una ocasió han despertat la curiositat de conductors i veïns dels barris. L’usuari de twitter Pex (@pexiscasti) ha estat l’encarregat de fer un recull de les rotondes més peculiars entre les quals apareixen cargols, baldufes, llapis, tulipes o un rellotge solar.
[predef]reus-144[/predef]
La primera de les rotondes que destaca és la que està ubicada dins el recinte de l’Aeroport de Reus. Aquest element escultòric és el primer que veuen els turistes quan surten de la terminal de l'aeròdrom reusenc. La rotonda compta amb la rèplica d’una avioneta i diferents motius arquitectònics de la Sagrada Família, en referència a l'arquitecte reusenc Antoni Gaudí.
Bé, arran d'aquest tuit, se m'ha ocorregut fer un fil de les rotondes de Reus., perquè mare meva, fantasia dadaista.
Aquesta monstruositat la trobem a l'aeroport de Reus. Us preguntareu, per què la Sagrada Família? Gaudí era de Reus, sí, així som els de Reus. https://t.co/vS1pzUiaAD— Pex (@pexiscasti) August 5, 2019
L'extens fil de Twitter també compta amb una fotografia de la rotonda de la Sardana, ubicada a l’avinguda dels Països Catalans i la cruïlla amb el carrer Alcalde Joan Bertran. Aquesta és una obra de l’escultor reusenc Ramon Ferran, de l’any 2008, i es va crear en commemoració, l’any anterior, «del centenari de la sardana ballada a reus, la senyera i l’esperit del poble català». L’obra consisteix en una estructura d’acer convexa en la que al voltant apareixen uns ballarins agafats de les mans.
Les xarxes socials també han destacat com a més peculiars, les rotondes de la plaça del Caragol, la de les tulipes o la del rellotge de sol. La primera està situada al barri Maria Rosa Molas, entre els carrers de Sor Lluïsa Estivill i alcalde Joan Bertran. En aquesta es pot veure com un cargol s’arrossega damunt d’un element circular de marbre, enmig d’un paisatge ataronjat. De fet, ara fa uns anys aquesta rotonda va ser objecte d’un acte vandàlic quan uns brètols van decidir endur-se la figura de bronze del cargol. Uns dies després l’Ajuntament va tornar a posar el cargol a la rotonda.
Un altre ésser viu representat en una rotonda són les tulipes que hi ha entre el carrer de Miami i el carrer de Pere el Cerimoniós. Un conjunt escultòric format per diverses flors i pedres que tenen com a objectiu maximitzar la visualització de la rotonda per part dels conductors. Pel que fa al rellotge sol, aquesta escultura està ubicada entre l’avinguda de Bellissens, el carrer del Treball i el carrer de Carles Riba.
Destacar també la rotonda de l’avinguda Pere el Cerimoniós amb l’avinguda La Salle. «Constel·lació», obra d’Enric Pladevall, representa «un gran arbre amb les seves arrels al cel amb els elements essencials per a la vida com són la terra, l’aigua, l’aire i el foc».
D’altres rotondes que criden l’atenció són la del Tren del Carrilet, on hi ha a locomotora de l’antic tren Carrilet, o la de la plaça del Canal, que es va inaugurar l’any 2007 amb l’objectiu de commemorar un fet històric singular: «l’inici de les obres de construcció, 200 anys enrere, d’un canal navegable entre Reus i el Port de Salou».