Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un viatge virtual per l’Espluga templera-hospitalera

Ens endinsem en una original ruta que ens trasllada segles enrere gràcies a unes ulleres de realitat virtual, hologrames i projeccions audiovisuals

Un dels punts de la ruta, on la guia explica la història d'aquest carrer.
Un dels punts de la ruta, on la guia explica la història d'aquest carrer. | J.G.

Dotze del migdia. Plaça de l’Església de l’Espluga de Francolí. Un grup de gent espera per començar la Ruta Templera Hospitalera. Els han dit que s’esperin allà, que els vindrà a buscar una guia que reconeixeran de seguida. En aquesta sessió el grup és variat però sobretot hi ha infants acompanyats dels seus pares.  Alguns són del Camp de Tarragona i d'altres vénen de Girona. 

La curiositat dels petits és total. Saben que es passejaran pel poble amb unes ulleres de realitat virtual augmentada que transformaran els carrers actuals en l’Espluga de segles enrere i aquesta idea els atrau molt.

Arriba la Marta, la guia. Efectivament és fàcil de reconèixer. Va vestida d’hospitalera, amb un vestit blanc i negre i les creus típiques que portava aquesta orde,  no tan coneguda com la dels templers, però que va coexistir amb ells durant un temps a l’Espluga de Francolí.

Primera parada, l’Antic Hospital. Allà, els assistents escolten les explicacions de la guia que els ensenya com funcionen les ulleres de realitat virtual. Els més petits no es poden estar quiets, tenen ganes de fer-les servir ja. «Ens les posarem en cinc punts de la ruta», matisa, «en la resta del recorregut veurem altres coses també molt interessants».

Ulleres als ulls i comencem a la plaça de l’Església. De moment tot es veu igual que en l’actualitat, però a poc a poc l’asfalt es va convertint en un cementiri i un personatge de l’època ens explica que abans allà s’hi enterrava la gent.

Els infants s'ho van passar d'allò més bé amb les ulleres.
Els infants s'ho van passar d'allò més bé amb les ulleres. | J.G.

També visitem l’església per dins. «Intentem no cridar gaire, que s’està fent missa», diu la guia. Un cop a fora,  el recorregut passa per diferents punts del que abans era l’Espluga Sobirana, la part més alta de l’actual poble.

La ruta està plena de sorpreses. No només es tracta de passejar i escoltar explicacions, sinó que anem entrant en diferents edificis on veiem personatges de l’època que ens expliquen costums de segles enrere a través d’hologrames que sembla que estiguin realment davant nostre (i sense fer ús de les ulleres, en aquest cas). Per exemple podem veure com eren els banys de purificació dels jueus o com s’elaborava un vitrall d’un monestir.

També ens endinsem en el castell de l’Espluga, ja destruït, gràcies a una projecció audiovisual que explica la seva construcció i posterior destrucció.  Els templers i els hospitalers, tenen aquí el seu protagonisme. La Marta explica les gestes d’uns i d’altres, dues ordes diferents, que van acabar l’una amb l’altra. «Els hospitalers es van quedar amb tot el que havien fet els templers, i aquests van ser eliminats», diu la guia. Sense desvelar més detalls de les històries que s’expliquen durant la visita, seguim fins al següent punt.

Albert Einstein, de visita a l’Espluga de Francolí

Sortint-se una mica de l’època, la Marta porta al grup a un carrer on destaca un plafó amb fotografies. Explica una visita il·lustre que hi va haver a l’Espluga l’any 1923. Ni més ni menys que Albert Einstein va passejar-se pels carrers de la vila, on es va aturar per dinar. Sembla ser que venia del Monestir de Poblet i buscava algun lloc per menjar alguna cosa.

Cartell amb imatges de la visita d'Albert Einstein a l'Espluga de Francolí, l'any 1923.
Cartell amb imatges de la visita d'Albert Einstein a l'Espluga de Francolí, l'any 1923. | J.G.

Els vilatans que estaven al carrer en aquell moment, va immortalitzar l’escena fent-se una foto amb ell. «Segurament no sabien ni qui era, però s’hi van acostar en veure el cotxe que portava, que descobria que era una persona important», explica la Marta. Aprofitant aquest punt,  ens tornem a posar les ulleres i ens traslladem a aquell moment, just quan es va fer la fotografia.

Queden algunes aturades més abans d’acabar la ruta. Passem per punts de la part baixa de l'actual poble, conegut abans com l'Espluga Jussana. Alguns petitons tenen gana, però sembla que se’ls oblida cada cop que els diuen que s’han de posar les ulleres. La passejada acaba en el punt on comença, l’Antic Hospital.  Allà, un interessant audiovisual sobre els usos d’aquest edifici tanca l’explicació. Hora de dinar. Ara sí els petits de la casa (i els grans) poden gaudir d’un bon i merescut àpat. La ruta té una durada de dues hores i es pot fer els caps de setmana amb inscripició prèvia.