Va néixer a Catalunya i ha residit tota la seva vida al Baix Penedès —primer a Segur de Calafell i ara a Cunit— però als seus 23 anys, encara no pot votar. Saafia Elaaddam és la noia que ha impulsat la campanya ‘Te Cedo mi Voto’, que ha obtingut ressò mediàtic a tot el país, amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen milers de ciutadans espanyols. Tot i haver nascut aquí, no tenen la nacionalitat espanyola per ser fills d’immigrants, amb el qual no poden votar.
Dos exàmens per obtenir la nacionalitat
«Quan neixes aquí has de fer-te un NIE immediatament, però no et donen la nacionalitat espanyola, amb el qual segueixo tenint la nacionalitat dels meus pares, la marroquina», explica Elaaddam a Tarragona Digital. L’Estat els obliga a fer dos exàmens quan compleixen els divuit anys, un per acreditar el coneixement de la llengua i un altre per demostrar el coneixement de la Constitució i la realitat sociocultural del país. La Saafia, que està acabant una carrera i que s’expressa perfectament en català i castellà després de viure aquí tota la vida, es va rebel·lar contra aquests exàmens, i va decidir no fer-los.
Poc després, el govern espanyol va impulsar una dispensa pels que havien cursat els seus estudis a Espanya, de manera que no necessitessin fer aquests exàmens. La jove la va demanar, però més d’un any després encara no ha rebut resposta. «Quan truco al ministeri no saben què dir-me», apunta la noia. Amb el pas del temps, cada cop va anar sentint «més ràbia», fins que va decidir escriure un missatge a les xarxes socials per trobar més gent en la mateixa situació. «En poc temps em van respondre més de mil persones», afirma.
Més de 500.000 persones en la mateixa situació
No és estrany. Segons dades de l’INE, a Espanya hi ha més de 500.000 persones que tenen nacionalitat estrangera tot i haver nascut al país. Va ser aleshores quan la Saafia, animada per un amic, va posar en marxa la campanya #TeCedoMiVoto, amb la qual persones que són abstencionistes ofereixen el seu vot als que no poden fer-ho. A través de la pàgina web votaresunderecho, els ciutadans es poden inscriure per donar o rebre el vot. D’aquesta manera, els abstencionistes acaben votant el que els diu la persona amb què s’han relacionat.
Safia Elaaddam reconeix que això és «un pedaç» però almenys ha posat el debat a primera línia. Diferents partits minoritaris s’han posat en contacte amb ella, i ajuntaments com el de Calafell o el de Sant Vicenç dels Horts li han donat suport. Aquest dissabte 27 d’abril han convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les sis de la tarda, per visibilitzar el seu problema.