Sabadell dona llum verda a les parades d'autobús intermèdies nocturnes

D'aquesta manera es vol donar resposta a la demanda d'algunes passatgeres per evitar la inseguretat de caminar massa estona sola pel carrer

Sabadell dóna llum verda a les parades d'autobús intermèdies nocturnes
Sabadell dóna llum verda a les parades d'autobús intermèdies nocturnes | elMón

L'Ajuntament de Sabadell ha aprovat amb unanimitat la posada en marxa del servei de parades d'autobús intermèdies nocturnes. El servei, que entrarà en funcionament aquest mes de novembre, permetrà que usuàries i usuaris del transport públic puguin baixar en punts intermedis de les parades habituals, dins de la ruta establerta de l'autobús, en el seu horari nocturn, de deu de la nit a sis del matí.

El procediment serà el d'avisar amb antelació el conductor de l'autobús, indicant-li on es vol baixar, aleshores ell buscarà un lloc on parar amb accés directe a la vorera o al voral, vigilant per sobre de tot de no posar en risc la seguretat viària dels usuaris, el trànsit o el mateix vehicle. En aquest sentit, si per motius de seguretat no es pot atendre la petició de la persona usuària, s'aturarà l'autobús a la següent parada prevista.

Les usuàries i usuaris d'aquest servei hauran de baixar sempre per davant, des d'on el conductor podrà comprovar la idoneïtat del punt de parada i tingui un millor control de la situació; amb l'única excepció de les persones amb mobilitat reduïda que necessitin la rampa adaptada, que llavors podran utilitzar la porta intermèdia.

Parades antiassetjament

El regidor d'Espai Públic de l'Ajuntament de Sabadell s'ha mostrat satisfet per la definitiva implantació de la mesura: «Fa setmanes que treballem aquesta proposta, observant també iniciatives com la de Terrassa. En aquest sentit, celebrem que hi hagi partits de l'oposició que s'hagin sumat a la nostra iniciativa mitjançant mocions al ple municipal».

La iniciativa, que ja s'aplica en altres poblacions com Tarragona o Terrassa, i altres ciutats de l'Estat com Bilbao o Vigo, és la resposta a una demanda creixent de les usuàries i de les associacions feministes, que davant la inseguretat d'haver de caminar massa estona soles en hores de foscor des de les parades habituals, han vist en aquesta iniciativa una petita millora, que no per positiva deixa de ser insuficient.

Por de ser assetjades durant la nit

L'Associació Internacional del Transport Públic (UITP) destaca que de nit es dispara la sensació de por de les dones a patir assetjament, i no obstant aquestes mesures, vora el 80% de les dones tenen por de ser assetjades al mateix transport públic, on sovint se senten menys segures que al carrer.

Segons l'organisme, la solució rau en el canvi estructural en l'educació de nenes i nens, i també en augmentar la presència de la dona en la seguretat pública i en la justícia, uns espais que històricament sempre han estat en mans dels homes.


Comentaris

envia el comentari