Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista de la fàbrica Saint-Gobain de l'Arboç.

Saint-Gobain i el Baix Penedès, una relació de gairebé 50 anys que ara trontolla

L'empresa, que va aterrar el 1973, ha estat una peça clau de la indústria a la comarca

Vista de la fàbrica Saint-Gobain de l'Arboç.
Saint-Gobain de l'Arboç podria tancar una de les seves divisions. | Ajuntament de l'Arboç
 

L’Arboç i el Baix Penedès han rebut un fort cop aquest mes d’agost amb l’anunci del tancament de la planta Glass que Saint.Gobain té en aquest municipi, i que deixaria sense feina a 122 treballadors. Tot i que l’antiga Cristalería Española mantindria la divisió Sekurit a l’Arboç —on hi treballen unes 260 persones— la decisió ha caigut com una gerra d’aigua freda en una comarca en la qual aquesta empresa és un dels seus pilars industrials fonamentals. Una relació, fins ara ben estreta, que es remunta a gairebé 50 anys enrere.

Des del 1973

Saint-Gobain va arribar al Baix Penedès el 1973, sota el nom de Cristalería Española. Aquesta empresa dedicada a la fabricació de vidre pla per a la construcció va néixer el 1905 quan l’emprenedor aragonès Basilio Paraíso es va associar amb la companyia francesa Saint-Gobain i va obrir la primera fàbrica a Espanya, concretament a Arija, Burgos. Durant les següents dècades, l’empresa es va expandir de forma notable per l’arc mediterrani, obrint factories a països com Portugal, Itàlia, Grècia, el Marroc o Algèria, així com en diferents punts de l’Estat espanyol.

La planta de l’Arboç es va construir a principis dels anys 70, i va començar a produir vidre flotat l’any 1973. Amb els anys, dividiria la seva activitat entre la divisió Glass, centrada en el vidre de protecció per a la construcció, i la divisió Sekurit, per a l’àmbit de l’automoció. L’any 2000, l’empresa matriu del grup a Espanya va canviar el nom i es va establir el de Saint-Gobain Cristalería.

Els alcaldes del Baix Penedès s'han sumat a les protestes pel tancament de Saint-Gobain Glass.
Els alcaldes del Baix Penedès demanen que no es tanqui Saint-Gobain Glass. | Cedida

 

Planter d’alcaldes del Baix Penedès

Una de les curiositats de Saint-Gobain és que ha resultat ser un planter d’alcaldes del Baix Penedès. Batlles com Martí Carnicer (el Vendrell), Joan Sans (l’Arboç), Joan Poch (la Bisbal del Penedès), o Avelino Menéndez, Núria Figueras i Amadeu Benach (tots tres de Banyeres) han treballat o encara treballen a la factoria.

L’actual alcalde de l’Arboç, Joan Sans, és un dels que compagina el seu càrrec amb públic amb el treball a l’empresa, en aquest cas, a la divisió Sekurit, on hi va entrar el 1986. «Pel poble de l’Arboç, la 'cristalera' sempre ha estat un pilar molt important, una part de la nostra història, recordo la il·lusió que va suposar pel municipi en el seu moment que arribés una multinacional tan important», rememora en declaracions a TarragonaDigital. Sans afegeix que a mitjans dels 70, la 'cristalera' era «l’empresa més important de la comarca» i el vincle amb el municipi i el Baix Penedès sempre ha estat «molt gran».

Clau en la industrialització de la comarca

També ho creu així Martí Carnicer, que va iniciar la seva relació laboral a l’empresa des de bon principi, el 1973. «Per la comarca suposa una peça industrial clau, fins al punt que no sé si Idiada seria aquí de no haver-hi arribat abans Saint-Gobain», afirma l’exalcalde del Vendrell. Carnicer creu que l’empresa va tenir «un paper molt important en la industrialització del Baix Penedès», raó per la qual demana que es trobi una via «per solucionar el conflicte actual».

Pla general de la fàbrica de Saint Gobain a l'Arboç
La planta de Saint-Gobain a l'Arboç. | ACN

En l’àmbit personal, Carnicer valora que l’empresa sempre li va donar «una seguretat que és molt important quan s’està en política», ja que va poder combinar els períodes on treballava a la planta, amb els que tenia una excedència per dedicar-se a la política. «Fins i tot quan a finals del franquisme em van posar a la presó, el seu comportament va ser molt bo amb mi», remarca el que fou alcalde durant 21 anys al Vendrell.

Un «xoc» pel municipi

Joan Sans, per la seva banda, admet que la decisió de tancar la planta Glass ha estat «un xoc» pel poble, que «afectarà tant els treballadors de l’empresa, com els recursos municipals, ja que es deixarà de cobrar una part de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)». Des del consistori arbocenc donen suport a les reivindicacions dels treballadors, que han iniciat una vaga indefinida, però mantenen una via de diàleg oberta amb l’empresa, per mirar de reconduir la situació. L’objectiu és que el futur de Saint-Gobain segueixi ben lligat al Baix Penedès.