El 90% de tota la sal de cuina venuda conté microplàstics

És a dir, ingerint 10 grams al dia estem consumint al voltant de 2.000 microplàstics a l'any

Sal de mesa
El 90% de la sal de cuina que es ven al món conté microplàstics | Arxiu

El científic sud-coreà Kim Seung-kyu, juntament amb especialistes de Greenpeace East Asia, ha realitzat un estudi on conclou amb un fet esgarrifós: el 90% de la sal de cuina que es ven per tot el món conté microplàstics. És a dir, tots aquells que de mitjana consumeixen uns 10 grams de sal al dia, al final d’un any hauran ingerit al voltant d’uns 2.000 microplàstics.

Els científics han volgut realitzar una investigació mundial sobre la presència de microplàstics en la sal de cuina i per això van prendre 39 mostres de diferents marques, de 21 països diferents en tots els continents. De totes aquestes mostres analitzades, només tres no contenen cap partícula de microplàstics, un resultat d’allò més devastador. A més, també han descobert que segons la procedència de la mostra, el seu contingut en microplàstics varia: la sal marina és la més contaminada, seguida per la de llac i finalment es troba la de roca.

Tal com ha afirmat Mikyoung Kim de Greenpeace East Asia: «estudis recents han trobat plàstics en mariscs, vida silvestre, aigua de l’aixeta i ara a la sal. Queda patent que no es pot fugir d’aquesta crisi dels plàstics, especialment a mesura que continua filtrant-se en les nostres vies fluvials i oceans».

Els oceans afectats per la ‘marea de plàstic’

Ja fa temps que tant els grups ecologistes com les societats científiques de tot el món adverteixen sobre els milers de tones de plàstic que cada dia es llencen als oceans, amb unes conseqüències fatals com l’exemple de la sal de cuina que podem trobar en totes les llars del planeta.

Aquest tipus de contaminació és relativament recent, ja que la majoria de components plàstics data d’aquest últim segle, però cada any acaben als oceans entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstics, segons la revista científica ‘Science’, amb la qual cosa el mar es converteix en un enorme abocador. I amb la presència de plàstic a les aigües, la contaminació acaba arribant a la nostra taula a través de productes tan habituals com la sal de cuina. Finalment els microfragments de plàstics s’introdueixen en el nostre organisme a través de la nostra alimentació.

Sal de mesa
La sal marina és la més contaminada | Salinera Espanyola

El Parlament Europeu prohibeix l’ús de plàstics no reutilitzables

Diversos organismes internacionals estan invertint molts esforços per reduir al màxim la contaminació provocada pels humans. En aquest sentit, el Parlament Europeu ha anunciat la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir de l’any 2021. Per exemple es prohibirà l’ús de les palletes de plàstic, els bastonets per les orelles i els coberts de plàstic per tal d’evitar que tots ells acabin en els oceans, entre altres indrets.

En el moment en el qual aquesta nova norma entri en vigor, els principals comerciants i distribuïdors hauran de buscar altres alternatives més ecològiques i respectuoses amb el medi ambient. De moment, però, aquesta normativa ha de passar per un procés llarg per poder aplicar-se realment. Per exemple, l’Euro càmera ha de negociar amb el Consell de la UE que és qui té el poder de legislar sobre la matèria i on els 28 estats membres de la UE hauran de posar-se d’acord per desenvolupar i aplicar aquesta nova llei en cada territori.


Comentaris

envia el comentari