Sala control Guàrdia Urbana Reus, Carles Pellicer, Joaquim Enrech

El projecte Reus Smart City arriba a la Guàrdia Urbana

Més i millors pantalles modernitzen la sala de control de la policia reusenca

La Guàrdia Urbana de Reus compta amb una sala de control millorada i adaptada a les noves tecnologies. Aquest dijous se n'ha fet la presentació pública, emmarcada en el projecte de Reus Smart City. La filosofia que se segueix és la de posar la tecnologia al servei de la vida quotidiana de la ciutat i, en aquest cas, per als agents de la policia reusenca, suposa  triplicar el nombre de pantalles i augmentar la capacitat de reacció en moments concrets.

Carles Pellicer, Joaquim Enrech, sala de control Guàrdia Urbana de Reus
L'alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana a la sala de control de la Guàrdia Urbana de Reus | Jordi Olària Gras

 

60 càmeres controlades des d'un sol espai

On abans hi havia quatre pantalles, ara n'hi ha dotze. Es tracta de la sala de control de la Guàrdia Urbana de Reus, que ha experimentat, darrerament, una millora substancial. Abans hi podien operar quatre agents, i ara hi ha lloc per a sis si les circumstàncies ho demanen. Es tracta del centre neuràlgic de la videovigilància a Reus. Des d'aquest espai es rep el senyal de les 60 càmeres instal·lades tant a la via pública com a l'Ajuntament de Reus i la resta d'equipaments municipals.

Sala control Guàrdia Urbana Reus
Un sergent de la Guàrdia Urbana a la renovada sala de control | Jordi Olària Gras

 

Les càmeres que ajuden a regular el trànsit a tot el tomb de ravals, la plaça de la Pastoreta, la de Pompeu Fabra, la del Prim, la de la Riera de Miró o la de l'avinguda Onze de Setembre es reben en aquesta sala. Això permet actuar en la regulació del trànsit més enllà dels protocols establerts  o dels sistemes autònoms de les noves rotondes intel·ligents.

Càmeres vigilància Mas Abelló Reus
Les càmeres de videovigilància de Mas Abelló es reben a la sala de control de la Guàrdia Urbana | Jordi Olària Gras

 

En aquest mateix espai, a més, també es rep el senyal de les càmeres instal·lades a Mas Abelló, a la zona on ja s'ha actuat diverses vegades en matèria de subministraments elèctrics i d'aigua irregulars. Tot plegat, explica l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, són «mesures tecnològiques que milloren la seguretat i la qualitat de vida de la ciutadania». Es tracta, segons el batlle, d'una «nova peça d'aquest projecte» Smart City.

Sala control Guàrdia Urbana Reus
La sala de control de la Guàrdia Urbana de Reus ha passat de tenir quatre pantalles a tenir-ne dotze | Jordi Olària Gras

 

Una sala que no es tanca mai

Des d'aquesta mateixa sala també es controlen un centenar de sistemes d'alarma instal·lats en equipaments municipals, a més de rebre una mitjana de 170 trucades diàries, i és que està operativa les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. «És el cervell de la Guàrdia Urbana, a partir d'aquí s'activa l'operatiu que calgui», sentencia l'alcalde de Reus.

Sala control Guàrdia Urbana Reus
Ubicació de totes les patrulles i agents actius de la Guàrdia Urbana de Reus | Jordi Olària Gras

 

El cas és que, a més de càmeres i alarmes, es pot conèixer, en tot moment, la ubicació de les patrulles i els agents  que hi ha desplegats a Reus. D'aquesta manera, en cas que entri una trucada o es detecti algun fet concret a través de les càmeres, es pot saber quins són els agents que hi estan més a prop, o amb quins operatius es compta si cal reaccionar ràpidament.