Sindicats i empresaris han acostat postures per acordar en pocs dies un augment dels salaris a Espanya. La patronal, que fins ara es mostrava reticent a l'acord, acaba d'anunciar importants avenços en els darrers dies. Segons afirma la CEOE, el pacte per a una pujada salarial és imminent.
Tot i això, el que no està tan clar és que els sindicats puguin aconseguir totes les seves propostes. El seu principal objectiu és aconseguir un augment dels salaris un 13,25% entre el 2022 i el 2024, a més d'una actualització sobre la base de la inflació i els beneficis salarials. Però la proposta no és del gust de la patronal.
La CEOE, fins ara reticent a la negociació, s'obre de sobte a un acord encara que sobre els temes menys conflictius. En tot cas, aquesta negociació coincideix amb la que aviat podrien tenir amb el Govern per revisar el salari mínim. Així doncs, els salaris podrien tornar a pujar molt aviat.
Sindicats, patronal i govern: cap a l'acord
Els sindicats proposen augments salarials, tenint en compte la pujada dels preus i dels beneficis empresarials. La patronal, però, discrepa a la fórmula de mesurar els beneficis, i a més sol·licita informació addicional a Hisenda. Això significaria involucrar el Govern en aquesta negociació.
Encara que el Govern intenta mantenir la distància, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, sí que carrega contra els empresaris. En concret, demana a la patronal que s'assegui a negociar amb els sindicats per «estar a l'altura del país». Segons va afirmar, «hi ha amplis marges per negociar els salaris».
La negociació per apujar els salaris dels treballadors és un avenç del Govern amb vista a una altra gran negociació, la de l'SMI. Al gener es va aprovar la darrera pujada del salari mínim un 8%, fins a 1.080 euros. Així, la mesura va comptar amb la benedicció dels sindicats i el rebuig de la patronal.
Nova pujada de l'SMI?
Els sindicats han marcat l'1 de maig, Dia del Treball, com a ultimàtum per arribar a un acord sobre l'augment dels salaris. UGT i CCOO amenacen de trencar la baralla i anar cap al conflicte social si no hi ha acord dilluns. Per la seva banda, la patronal demana paciència i discreció per trobar una sortida.
L'altre focus d'atenció és la negociació futura per a una nova revisió del salari mínim. Els sindicats van aconseguir forçar una pujada de l'SMI in extremis al gener, i a més arrencar al Govern un compromís. Aquest és el de tornar a revisar els salaris al juny per tornar-los a ajustar als preus (IPC).
El Govern va descartar una nova pujada aquest 2023, entenent que el 8% ja cobria les expectatives de pujada de la inflació en els pròxims mesos. Però UGT i CCOO intentaran forçar una nova revisió les properes setmanes. Tanmateix, el Govern preveu una altra pujada, però el 2024 com a carta electoral.
Els salaris, la inflació i els beneficis
Els sindicats ataquen durament els empresaris, que titllen d'«irresponsables» per «no voler repartir beneficis». Al mes de febrer van presentar una proposta per revisar periòdicament els salaris, ja que demanen que es tinguin en compte en un 50% els preus i en un altre 50% els beneficis empresarials.
El govern de Pedro Sánchez ja coneix la proposta dels sindicats i insta els empresaris a negociar, encara que no vol entrar a la disputa. El pla de Sánchez és anunciar una nova pujada de l'SMI el 2024, com una carta electoral encoberta, ja que abans és poc probable que s'hi avingui.
De moment, la inflació està controlada, encara que és probable que continuï pujant els propers mesos. La sequera i la incertesa dels carburants són les principals amenaces per als preus en un futur immediat. Una situació que castiga cada cop més les famílies treballadores.