Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

Es troba a la saliva: La nova i rellevant troballa dels metges sobre la Covid

Un grup de científics de la universitat de Yale, als Estats Units, demostren que la saliva pot predir l'evolució de la Covid

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR
Un grup de científics de la universitat de Yale, als Estats Units, demostren que la saliva pot predir l'evolució de la Covid | ACN

Dia rere dia, la comunitat científica lliura una lluita incessant per derrotar la Covid-19. Predir els seus efectes per a minimitzar el seu risc, la troballa de la vacuna eficient ... Científics de tot el món uneixen forces per tornar a la tan enyorada normalitat. 

En aquesta línia, ara un equip de científics de la Universitat de Yale, als Estats Units, ha revelat que la quantitat de virus que apareix a la saliva pot determinar com serà la malaltia del pacient. És a dir, segons la càrrega vírica de la saliva, es pot revelar si el coronavirus afectarà o no de manera severa al pacient.

Segons l'equip dirigit per la immunòloga Akiko Iwasaki, «la càrrega viral a la saliva, sobretot en els primers instants, està correlacionada amb la gravetat de la malaltia i la mortalitat». Una vertadera troballa feta a través de l'anàlisi a 154 pacients portadors de virus en un hospital de New Haven. De fet, una altra de les revelacions de l'estudi indica que la càrrega viral en sàlvia i moc nasal va disminuir — amb el temps — en els pacients que van superar la malaltia, però no en els que van morir.

Qui té major càrrega viral? Doncs l'estudi és clar. La càrrega viral més gran està estretament relacionada amb factors de risc com l'edat avançada, el sexe masculí, la hipertensió, les malalties pulmonars cròniques o el càncer.

La 'llengua Covid', el nou símptoma que treu el cap

Segons el cap de departament d'epidemiologia genètica a Gran Bretanya, Tim Spector, un nou símptoma de la Covid-19 s'acaba de colar en les nostres vides: 'la llengua Covid'. «Una de cada cinc persones amb Covid presenta símptomes menys comuns que no apareixen a la llista oficial de PHE, com erupcions cutànies. També s'està veient un nombre creixent de llengües Covid i estranyes úlceres bucals. Si vostè té algun símptoma estrany o fins i tot un mal de cap... Quedin-se casa!», va dir l'expert al seu canal de Twitter.

En aquest cas, Spector va trobar un símptoma en el qual es poden detectar diverses cremades, rascades i punts blancs a la llengua, que poden determinar que el pacient sigui portador del coronavirus.