La salmonel·la, els seus efectes i com tractar-la

Aquest bacteri pot originar molts problemes a nivell digestiu

La salmonel·la pot viure a la carn crua | Cedida

 

El món està ple de bacteris: es tracta d'uns microorganismes que poden estar presents a l'entorn i que també poden viure de forma parasitària o simbiòtica amb animals, plantes i persones. Tot i que les malalties i els bacteris no van lligats sempre, sovint aquests microorganismes provoquen afeccions físiques importants.

 

La salmonel·la és una d'aquestes afeccions provocades per bacteris i, en concret, està originada per un bacteri molt conegut pel seu important rol en el cas de les intoxicacions alimentàries. En aquest article, volem explicar en què consisteix la salmonel·la i la salmonel·losi, que és la malaltia que pot originar. A banda, mirarem quins símptomes causa, què la provoca, com es transmet i de quina manera es pot tractar.

 

En què consisteix la salmonel·la?

Molta gent no sap que la salmonel·la en realitat és el bacteri que origina la malaltia o afecció, i no la malaltia en si mateixa. Es tracta d'un patogen intracel·lular que és capaç de provocar la salmonel·losi, que seria la malaltia en qüestió.

 

Hi ha classes de salmonel·la molt diferents que es poden transmetre de maneres diverses i poden provocar tipus de salmonel·losi variats. Les classes de salmonel·la no tifoide es poden encomanar entre humans i també dels animals als humans, i normalment només tenen efectes en el tracte gastrointestinal que originen una intoxicació curable sense gaire complicacions a través del consum d'antibiòtic.

 

Això no obstant, la salmonel·la tifoide o typhi únicament pot contagiar-se entre persones i els seus símptomes són més severs: pot arribar a originar febre paratifoide, febre tifoide o efectes més greus derivats de la intoxicació causada pel bacteri. L'aparició de la febre tifoide és un senyal inequívoc del fet que el bacteri ha dut a terme una invasió del torrent sanguini i que ha alliberat toxines nocives per tot el cos que poden arribar a originar un xoc molt perillós.

 

Com es transmet, quins riscos pot originar i quina és la seva taxa de mortalitat?

La infecció per salmonel·la o salmonel·losi es transmet a partir dels aliments que estan infectats, com ara la llet, els ous o la carn. Ara bé, aquest bacteri també es pot transmetre a través d'animals infectats, com els gossos, els rèptils i els gats. Per tal de prevenir-la, la millor fórmula és conservar, preparar i coure els aliments de manera apropiada. 

 

Normalment la salmonel·losi no suposa un risc per a la vida dels afectats i es pot tractar a través d'antibiòtics. Les dades recollides a nivell mundial ens indiquen que el 2015 van morir al voltant de 178.000 persones a causa de la salmonel·losi tifoide i unes 90.300 per culpa de la salmonel·losi no tifoide. Al continent europeu, de fet, la segona causa més habitual de les infeccions alimentàries és el bacteri de la salmonel·la.

 

Cal remarcar, a més, que la salmonel·losi sobretot afecta la gent gran i els nens, a més dels individus que tenen un sistema immunològic més feble del normal, perquè és molt més senzill transmetre'ls la infecció i que es produeixin símptomes derivats més importants.

 

El bacteri de la salmonel·la pot transmetre's a través d'alguns aliments com els ous | Cedida

 

Quins símptomes origina la salmonel·losi?

Sovint, la salmonel·losi es presenta quan un individu pren algun producte infectat amb el bacteri de la salmonel·la, com ara ous, carn, aliments poc cuits o directament crus. Després d'ingerir aquest producte la malaltia comença la seva fase d'incubació, que pot tenir una durada que varia entre diverses hores i fins a dos dies. 

 

Habitualment els símptomes de la salmonel·losi duren entre un parell de dies i una setmana, menys en el cas de la diarrea, que pot arribar a durar una desena de dies. Igualment, tot i que es produeixi la desaparició dels símptomes, el sistema gastrointestinal pot seguir patint les conseqüències de la infecció i li pot costar diversos mesos tornar a dur a terme les seves funcions de manera normal.

 

La intoxicació alimentària causada pel bacteri de la salmonel·la es diagnostica de manera molt freqüent com si fos una grip estomacal o una gastroenteritis, perquè els símptomes que provoca s'hi assemblen en gran mesura. Són els següents:

 

 • Mal de cap

 • Febre

 • Símptomes típics del refredat

 • Nàusees

 • Vòmits

 • Diarrea

 • Rampes a la zona abdominal

 • Restes de sang a la femta

 

Igual que hem esmentat una mica més amunt, hi ha varietats de la salmonel·la com ara la salmonel·la typhi que poden arribar a originar febre tifoide, una patologia que podria arribar a causar la mort i que es produeix de manera més habitual entre els individus que viuen en indrets pobres.

 

Febre tifoide

Es tracta d'una classe de febre que fa la seva aparició quan la salmonel·la du a terme la seva invasió del torrent sanguini i aconsegueix penetrar dins del sistema limfàtic, provocant una classe de salmonel·losi sistèmica que pot tenir efectes en quasi tots els òrgans de l'organisme de les persones.

 

Un cop dins del cos, el bacteri es posa a alliberar endotoxines que tenen efectes en el sistema nerviós i el sistema vascular i que originen símptomes com ara la diarrea o els vòmits. En els casos més greus, els individus afectats poden arribar a perdre molt de líquid i electròlits i això pot comportar una alteració en el seu metabolisme. 

 

A causa d'aquestes afectacions, la pressió arterial i el volum de la sang es redueixen i això pot provocar un xoc sèptic o hipovolèmic, dues classes de xoc que poden causar la mort dels afectats.

 

 

Factors que provoquen aquesta infecció 

El bacteri que causa la salmonel·losi viu a l'interior dels intestins d'alguns animals i dins del sistema gastrointestinal dels infectats. Ben sovint, la salmonel·losi es produeix a causa del consum d'algun aliment infectat i/o cru.

 

Hi ha diversos productes alimentaris que poden contaminar-se molt fàcilment amb aquest bacteri, com ara:

 

 • Ous crus.

 • Verdures o fruites infectades que es prenen crues.

 • Carn crua o d'aviram, que s'infecta durant el procés de carnisseria.

 • Marisc que viu en aigua infectada amb el bacteri de la salmonel·la.

 

A banda d'aquests aliments que tenen més tendència a estar contaminats amb la salmonel·la, hi ha alguns factors de risc que poden contribuir a la transmissió de la salmonel·losi. Els més habituals són aquests:

 

 • Prendre antibiòtic.

 • Consumir medicaments antiàcids habitualment.

 • Tenir alguna malaltia inflamatòria de l'intestí.

 • Patir alguna malaltia o afecció immunològica.

 • Anar de viatge a algun país que no tingui un sistema de sanejament adequat.

 • Conviure amb un rèptil o una au.

 

Com es pot tractar?

Com que els símptomes més importants de l'afecció causada pel bacteri de la salmonel·la es produeixen a causa de la deshidratació del cos, la salmonel·losi es tracta essencialment mirant de restablir el nivell d'electròlits i de fluïds del cos.

 

Els antidiarreics i els antibiòtics són els medicaments que es fan servir de manera més freqüent per tractar aquesta patologia i, en els casos més greus, podria caldre hospitalitzar la persona afectada i subministrar-li fàrmacs per via intravenosa.

 

Sigui com sigui, fins i tot si l'afecció és lleu, cal que procurem mantenir uns nivells d'hidratació alts en tot moment, encara que no calgui rebre l'atenció d'un metge o encara que el pacient es tracti a casa.

 

 

Referències bibliogràfiques:

 • Haraga, A., Ohlson, M. B. i Miller, S. I., 2008. Salmonellae interplay with host cells. Nature Reviews: Microbiology, 6(1): 53–66.

 • Su, L. H. i Chiu, C. H., 2007. Salmonella: clinical importance and evolution of nomenclature. Chang Gung Medical Journal, 30(3): 210–219.