El setembre de l'any 1229, ara fa 790 anys, més de cent cinquanta naus cristianes sortien dels ports de Salou, Cambrils i Tarragona en direcció a l'illa de Mallorca. Començava la Conquesta de la Mallorca musulmana, que duraria dos anys, dirigida pel comte-rei de la Corona d'Aragó Jaume I el Conqueridor, i s'iniciava la construcció del que avui en dia coneixem com els Països Catalans. Cada mes de setembre des de fa vint-i-quatre anys, la localitat de Salou, que en aquell moment comptava amb el port marítim més important, honra la gesta amb la Festa del Rei Jaume I.
Enguany no serà menys, i a una edició de celebrar el vint-i-cinquè aniversari, el nucli antic del municipi de la Costa Daurada tornarà durant cinc dies a l'Edat Mitjana amb activitats culturals, el seguici, recreacions històriques, conferències o el tradicional Mercat Medieval. «Una de les celebracions més genuïnes i atractives del calendari salouenc, que compta amb una àmplia participació de la gent de la vila en el seguici, que és admirada pels visitants i que fa referència a una figura cabdal en la història», tal com explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Salou, Xavier Montalà.
Els actes més destacats de la XXIV Festa del rei Jaume I
La XXIV edició de la Festa del Rei Jaume I engegarà motors el dia 4 de setembre amb una primera activitat especial que tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda a la Biblioteca Municipal. Es tractarà d'una conferència organitzada pel Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili a Salou, «Jaume I: objectiu Mallorca. Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou», a càrrec d'Esther Lozano López, doctora en Història de l'Art.
A partir del dijous 5 de setembre, començarà l'activitat amb més intensitat. I ho farà, com és habitual, amb una nova edició del Mercat Medieval, que s'instal·larà als carrers del nucli antic i a la plaça Bonet. El mateix dia 5 es farà la inauguració de la Festa, a les onze del matí, i tot seguit, començaran diferents actuacions, tallers, contes infantils i espectacles de música i dansa. Des d'aquell dia fins al 8 de setembre, cada jornada a partir de dos quarts d'onze del matí i fins a les onze de la nit, els carrers del cor del municipi s’ompliran de paradetes de venda de productes artesans com pa, coques, embotits, formatges, rebosteria; marroquineria, roba i perfums, entre altres.
També, del 5 al 8 de setembre, es realitzarà un campament medieval a la plaça del costat del Mercat Municipal, entre les 10.30 h i les 14 h i les 17.30 i les 21 h. A la plaça Bonet, en les mateixes dates, entre les onze del matí i les onze de la nit, es faran tallers, demostracions d'oficis i hi haurà una zona gastronòmica. Mentrestant, als jardins de la Biblioteca Pública Municipal hi haurà un espai infantil on es faran tallers i jocs i hi haurà atraccions. Del dia 5 al 8 també tindrà lloc la XXXIII Regata Rei en Jaume, organitzada pel Club Nàutic Salou.
El seguici del monarca, l'acte central de la Festa
El dissabte, dia 7 de setembre, serà el dia més destacat de la Festa del rei Jaume I, i és que se celebrarà el tradicional seguici del monarca. Serà a les set de la tarda, des de la plaça del Teatre Auditori, i el recorregut s'iniciarà en aquest punt i continuarà per la Via Roma, el carrer Barcelona, la Via Aurèlia i la Torre Vella. A les vuit, el Rei Jaume I, acompanyat de la Reina Violant d'Hongria, i el seu seguici continuarà des de la Torre Vella fins a la platja de Llevant, fent el recorregut invers. A les nou, finalment es podrà gaudir d'una gran actuació de tots els grups d'animació, exhibició eqüestre i espectacle de foc.
Un espectacle que l'any passat va comptar amb la participació de fins a 200 persones vestides d'època, i on van assistir milers de salouencs i salouenques i visitants, que van poder gaudir de la representació de la sortida del Rei Jaume I cap a la conquesta de les terres de Mallorca. Finalment, la festa acabarà el diumenge 8 de setembre, a les set de la tarda, amb el III Torneig Horseball Jaume I a la platja de Llevant.