Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb logos de bancs

Salten les alarmes al BBVA, CaixaBank i el Santander per la desconeguda 'Estafa 431'

Aquesta nova estafa ha fet que les entitats hagin d'avisar els seus milions de clients

És una de les grans pors dels clients dels bancs. Les estafes a través de la xarxa i pel telèfon mòbil no fan més que estendre's. A més, amb el pas del temps, cada cop són més difícils de distingir.

En aquest cas, s'ha tornat a registrar una estafa que ha fet que moltes entitats bancàries llancin un avís als clients. Ha estat el cas, per exemple, de BBVA, CaixaBank o Banco Santander.

En aquest sentit, els bancs avisen d'una nova estafa davant la qual cal estar atent si no vols quedar-te sense part dels teus diners. Ves amb compte, ja que els estafadors utilitzen mètodes cada vegada més professionals per dur a terme aquesta mena d'enganys.

 

Així és la nova estafa que preocupa als bancs

En aquest cas, per dur a terme l'estafa sobre la qual ja han avisat diverses entitats, s'utilitza la tècnica del 'smishing'. Es tracta d'una tècnica d'enginyeria social mitjançant la qual s'envia als usuaris un SMS que conté un enllaç fraudulent.

Imatge d'un mòbil
Aquesta nova estafa utilitza la tècnica de l''Smishing' per robar dades | PIXABAY

L'objectiu és que el client faci clic en aquest enllaç, que el portarà a una pàgina fraudulenta que s'encarrega de suplantar a la web oficial de La Moncloa. Després redirigeix a diverses pàgines bancàries, també fraudulentes.

A través d'aquestes pàgines, els estafadors fan el robatori de les credencials d'accés als comptes dels usuaris. Entre els principals afectats, en aquesta ocasió, hi ha els clients de CaixaBank, de Banco Santander i de BBVA.

Aquest és el SMS que porta a l'estafa

Des de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) avisen, per altra banda, que: «Al missatge de l'SMS s'informa la víctima que si encara no ha rebut el reemborsament anual d'impostos per a les dates 2022-2023, reclami devolució de 431,78 euros a través de l'enllaç facilitat».

Així mateix, avisen que: «L'SMS detectat manté una redacció correcta, encara que presenta alguna manca d'ortografia. Cal destacar que s'envia des d'un número de telèfon particular sense identificació oficial».

 

Què passa si fas clic a l'enllaç fraudulent?

En cas que la persona afectada faci clic a l'enllaç, aquest us redirigirà a una pàgina web fraudulenta. No obstant això, crida l'atenció que el seu disseny és força similar al de la pàgina oficial.

Caixabank
Els clients de CaixaBank, BBVA i Santander són els més afectats | Europa Press

Allà rebràs un avís que s'han enviat dos missatges de correu electrònic per completar el procediment de reemborsament abans que la URL caduqui. Després, apareix una opció per a: «Acceptar els termes i condicions de la Moncloa».

No obstant això, no hi ha cap enllaç que permeti llegir quins són aquests termes i condicions indicats. És a dir, és un dels primers senyals que és una estafa.

 

Com pots saber que la web no és oficial?

Des de l'OSI també assenyalen que: «Les pàgines web que suplanten les entitats bancàries mostraran una finestra d'inici de sessió per sol·licitar les credencials del compte i es mantindrà un procés de càrrega que mai finalitza».

D'altra banda, després d'aquest procés: No s'accedeix a cap portal bancari. És a dir, aquests són dos dels detalls dels quals has d'estar pendents per tenir l'oportunitat d'esbrinar si el missatge que has rebut és fals o no.

A l'època actual, cal recordar la importància que té no facilitar les teves dades bancàries en cap cas i no fer clic a l'enllaç d'aquest tipus de missatges. Per part seva, els organismes oficials no se solen posar en contacte per aquesta via amb els contribuents.